Първа част на материала

 

Заради наранявания
Гръбначният стълб е структура от свързани кости, прешлени. Прешлените са разделени от дискове. Частта при врата е позната като шиен отдел. Както при останалите отдели и тук целостта се поддържа от мускулите и връзките. Всяко едно нараняване върху коя и да е от тези структури може да формира болкова симптоматика.

По-малка част от случаите на нараняване се дължат на удар или падане, както и в следствие на рязко движение. Нараняване е възможно и при инциденти като автомобилна катастрофа, падане от високо, директен удар в лицето или тила, при спорт, както и други.

При травматичен произход болката може да е, както силна и рязка, така и да се усеща продължително време, да се прояви като по-слаба хронична. Обикновено натъртеното място се подува скоро след инцидента.
 Острата болка във врата е в резултат на:

  • напрягане и навяхване;
  • счупване или изкълчване. При подобна травма пострадалият не може да се движи. Възможно е да липсват и сетивни усещания (парализа). Важно е пострадалият да се обездвижи и се пренесе правилно до болница, за да се избегнат усложнения.;
  • херния на диск – когато руптурата е голяма, тъканта в диска „се изсипва“ и притиска спиналните нерви. Проблемът се среща, за съжаление, в следствие на остаряването.

 

 

Болката във врата може да се дължи и на други заболявания и състояния:

  • Състояния, проявяващи се с напредването на възрастта, като цервикална спинална стеноза и цервикална спондилоза (артритно заболяване).
  • Заболявания, при които се развива възпаление на тъкани в главния и гръбначния мозък, като менингит. Подобно оплакване може да се получи и при заболяване от грип. Тогава обаче освен в областта на врата се изпитва болка по цялото тяло.
  • Хронични състояния като фибромиалгия, ревматоиден артрит и анкилозна спондилоза.
  • Тортиколис (крива шия) – получава се в резултат на напрегнати мускули на врата или когато има наличие на по-къси мускули, което води до изкривяване на главата на една страна. Тортиколисът в повечето случаи е симптом на друго заболяване.
  • Болката във врата може да е в следствие на проблем в друга част на тялото, например на челюстта или сърцето (сърдечен пристъп).
  • Инфекция или тумор в областта.
  • Страничен ефект при прием на някои медикаменти.При всеки случай на болка във врата се налага преглед при специалист, който да постави диагноза. Лекарят се интересува от събития, които биха могли да причинят травма в областта  или заболявания, при които да се появят оплакванията.
По време на прегледа специалистът установява до каква степен е затруднено движението на врата. Отчитат се състояния като по-висока температура на тъканите, скованост, изтръпване и слабост на ръцете.
Когато болката продължава в течение на няколко седмици се налагат изследвания като рентген, ядрено-магнитен резонанс или скенер, целта на които е да се установи състоянието на прешлените, дисковете, нервните окончания и гръбначния мозък.


Лечението зависи от произхода на болката. В повечето случаи болката във врата е вследствие на травма, неправилно движение или позиция на тялото, остаряване и липса на движение. В тези случаи лечението се провежда в домашни условия.
 

За облекчаване на болката върху засегната област се препоръчва налагане на студен компрес и прием на парацетамол, аспирин, ибупрофен или друго противовъзпалително средство.

За да се избегне появата на болката, се поинтересувайте дали седите правилно на работното си място, при упражняване на дадена дейност или докато спите. Погрижете се да осигурите повече движение на тази част на тялото, чрез упражнения като част от обща гимнастика.

При хронична болка лекарят предписва медикаменти, които да облекчат мускулното напрежение и болката и се постигне пълноценен сън. Упражняването на йога или масажът също помагат.

По изключение специалистът може да препоръча операция – при натиск на нервните окончания, наличие на туморно образувание или стесняване на спиналния канал.Болката във врата може да се избегне, като при стресов период се стремим да отпуснем мускулите при врата и си създадем някои нови здравословни навици. Трябва да се избягва и упражняването на една и съща поза продължително време – например, седене пред екран.

В случай, че болката във врата нараства в продължение на деня, причината е неправилното седене или стоене.
При седене позицията на гърба трябва да е перпендикулярна на пода, краката плътно да го опират, а коленете да са свити под прав ъгъл. Налага се да се правят по няколко кратки почивки на час.

Когато болката във врата е по-силна сутрин – вероятно височината на възглавницата е неподходяща. Тя следва да поддържа врата изправен, а не да го изкривява. Избягвайте позиция по корем с извита шия.