Болката в слабинната гънка е сравнително често срещащ се симптом, по-застъпен като патология при спортисти. Слабинната гънка се намира между долната част на предната коремна стена и горната вътрешна част на бедрото. Като най-честа причина за проявата на болка в областта се посочват различни заболявания, имащи отношение към опорно-двигателния апарат, но не са изключени и патологични процеси в други органи и системи.


Болка в слабинната област може да бъде причинена от множество състояния, засягащи тазобедрената става, околните мускули и сухожилия, тазовите кости, нерви, репродуктивните органи и други. Болката може да възникне в друга област, например в крака, а да се разпространи към слабинната област.


Мускулите, които привеждат бедрото се разполагат по вътрешната му страна. Тук се включват musculus adductor longus, musculus adductor brevis, musculus adductor magnus, musculus gracilis и musculus pectineus. В резултат на травма или претоварване на тези аддукторни мускули и техните сухожилия може да се появи болка в слабинната област. Остеоартрозните промени в тазобедрената става (коксартроза) са друга честа причина за проявата на болка в областта.Първият симптом при коксартроза е появата на болка в слабинната гънка, която се усилва при продължително стоене прав или при ходене.


Лумбалната дискова херния – херниирането на междупрешленни дискове води до притискане на коренчетата на гръбначномозъчните нерви и поява на болка, която се разпространява по хода на нерва. Съответно може да достига до ингвиналната (слабинна) гънка.


Някои възпалителни процеси в половите органи при мъжа също могат да бъдат причина за появата на болка – такива са епидидимит, орхит, хидроцеле, варикоцеле, както и торзията на тестисите.


Ингвиналната и бедрената херния също са чести причини, но при тях е налице и обективен симптом – подутина в областта, с различни размери. Тя може да се появява при при кихане, кашляне или вдигане на тежести.


Ингвиналните лимфни възли могат да се увеличат и да стават болезнени при редица заболявания, например вагинит, орхит, сифилис, гонорея, както и някои паразитологични заболявания – например токсоплазмоза.


Бъбречни конкременти с малки размери и гладка повърхност могат да попаднат в уретера и да се придвижват към пикочния мехур или да заседнат в уретера. Провокира се силна болка по хода на уретера, която се разпространява към ингвиналната област.


При лумбосакралната остеохондроза, особено при забавяне на диагнозата, болките в гърба са толкова изявени, че могат да се разпространят до крака. Симптомите могат да се проявят към външната страна на бедрото.


Допълнителни признаци на лумбосакралната остеохондроза са стрелкаща болка при внезапни движения, по-трудно ставане от леглото сутрин. С течение на времето, ако не се предприемат действия, се понижава и подвижността в гръбнака.


За облекчаване на болката при ходене е по-лесно за пациента да накуцва, което води след себе си допълнително увреждане на тъканите.


Болката в ингвиналната област може да се дължи и на някои физиологични процеси – например по време на бременност. С доближаване до термина, мускулите в тазовата и лумбалната област все по-трудно поемат теглото на нарастващия плод. Най-често този дисбаланс се изразява в появата на болка.