Лекият джогинг е по-малко уморителен от бързото ходене и е по-ползотворен за мускулите, сочи ново проучване, публикувано в списание National Academy of Sciences.

Бягането е много по-ефективно и помага на мускулите да освободят повече импулси, повишаващи тонуса, което от своя страна може да увеличи издръжливостта.

За целта на проучването с помощта на ултразвук, изследователският екип сравнява данните на доброволци на бягаща пътека, които ходят или бягат.

Резултатите показват, че медиалният мускул, разположен при Ахилесовото сухожилие, работи много по-усилено при бягане, но изразходва много по-малко енергия, за разлика от бързото ходене.

Ахилесовото сухожилие представлява дебела, вървовидна лента от здрава фиброзна съединителна тъкан. Тя се намира отзад на глезена и свързва мощните мускули на прасеца към костта на петата (калканеус).

Ахилесовото сухожилие е най-мощното сухожилие в човешкото тяло. При съкращението на мускулите на прасеца, се опъва, дърпайки петата. Това съкращение осигурява заставането на пръстите при изправено положение на тялото в подходяща свивка.

Мускулите при джогинга променят своята дължина много по-плавно и постепенно, за разлика от бързото ходене, при което мускулът и Ахилесовото сухожилие не успяват да се разтегнат напълно. Това от своя страна води до статичност на мускула и неправилно натоварване.

Изследователите се надяват на допълнителни проучвания, които да проследят какво се случва с мускула при спринтиране.