1. Неправилна техника

Неправилната техника може да причини контузия във всеки един спорт, което може да доведе до прилагането на повече натиск в стави или мускули. В тениса например, т.нар. „тенисов лакът“ се предизвиква от лошата "бекхенд" техника. Повече за тениса и други спортовe можете да прочетете в новия уебсайт на Betfair България.

2. Твърде голяма тежест


Използването на прекалено голяма тежест в упражнение винаги има потенциал да доведе до контузия. Това, което трябва да знаете е, че ако не можете да контролирате траекторията на дадена тежест при спускането или пък ако трябва да движите цялото си тяло, за да успеете да я вдигнете, значи теглото е прекалено високо. Твърде голямата тежест винаги ще се опита да стигне до земята и всичко, което е извън пътя ѝ е в опасност.

3. Изпускане на загрявка

Под „загрявка“ имаме предвид упражнение с много повторения, с малко натоварване, което има за цел да придвижи кръвта към мускулите. Тези бързи и леки движения повишават температурата в мускулите, като понижават вискозитета на кръвта и увеличават гъвкавостта и мобилността. Препоръчително е да се прави поне 5-10-минутна сесия преди тренировка.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Лоша диета

Aко не се захранвате достатъчно и правите тежки тренировки, вашето тяло ще пострада. Важно е да внимавате, ако се чувствате по-слаб от нормалното и сте решили да се подложите на сурова диета.

 

В такъв случай е най-добре да запазите големите тежести с малко повторения за периодите, когато не сте на диета. По-малкото килограми не значат, че тренировките ще са по-малко интензивини.

 

5. Твърде чести тренировки

Понякога в прекаленото си желание да постигнем бързи резултати, можем да направим точно обратното – да забавим своя прогрес заради контузия. Тялото има нужда от почивка. Претренирането води до понижаване на цялостната сила и състояние на тялото, като създава условия за отслабване на възможността за възстановяване на нервната система и мускулите.

 

На химично ниво се понижават нивата до АТФ и глюкоза, което отслабва организма и по този начин увеличава опасността от контузия.