Безспорно една от най-често поставяните на фитнес инструктуди задачи отстрана на клиентите им е разработването на програма за стопяване на паласките. Оказва се, че те са проблем, от който и мъжете, и жените искат бързо да се отърват, защото едва ли има човек, който да обича т.нар. „любовни дръжки“.

 

Паласките са зоните отстрани над таза, където тялото има толкова неприятния за много хора навик да отлага резервни мазнини. Тези зони са сред първите места, където организмът предпочита да складира такива енергийни запаси. Затова много често от паласки се оплакват хора, които все още нямат други признаци на затлъстяване.


 

Особената природа на паласките е причина борбата с тях да се води на 3 фронта – промени в храненето и подбор на 2 специфични типа фитнес тренировки.

 

Хранене, насочено към топене на мазнини
Намаляването приема на захарни изделия и мазни храни е водещо условие за стопиране отлагането на резервни мастни депа в организма. Мазнините, приети в чист вид, и въглехидратите, които, ако не се изразходват в мометна, се трансформират в мазнини, са основна причина за увеличаване на мастните депа. Редуцирането приема на този тип хранителни вещества е водещо условие, с което да се блокира увеличаването на паласките. Това е първата стъпка за елиминирането им. Оттам нататък борбата продължава със специфични тренировки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Упражнения за топене на мазнини
Безспорно, основна част от фитнес режима за справяне с паласките се пада на кардио тренировките. Те са сред най-утвърдените методи за ускоряване на метаболизма и повишаване топенето на мазнини. Новите проучвания обаче показват, че високо интензивните упражнения с редуване на кратки, но сериозни натоварвания носят много по-бързи ползи за редуциране индекса на телесна маса и топене на мастните депа. Сред наложените и най-предпочитани високо интензивни тренировки попадат табата, бърпи и др.

 

Упражнения за торса и талията
Тренировките за топене на мазнини нямат изразен локален ефект, което изисква борбата с паласките да включва и няколко локално действащи упражнения. Сред тези, които носят най-добър ефект за топене на паласки, попадат: страничен планк с повдигане на крака; лицеви опори със сгъване и прибиране на единия крак към лакътя при спускане надолу и др.

 

Някои от специфичните упражнения за горене на паласки може да видите във видеото.