Всички ежедневни физически дейности зависят от баланса ни.  Без добър баланс, бързо усещаме мускулна умора, губим сила във важни моменти, а постиженията ни във фитнес залата и различните спортове не се подбряват колкото сме очаквали. Често се случва липсата на баланс да се прояви и като необяснима болка в кръста след ходене или в неприятно главоболие след спорт.

Тренирането на баланс е често пренебрегвано,  затова ви предлагам две простички движения, с които да подобрите баланса си веднага – те ще ви позволят да напреднете както със статичния, така и с динамичния баланс. Статичният баланс ви помага с ежедневните дейности, като работа и домашни задължения, докато динамичният има принос към спортните ви занимания, ходенето и способността ви да реагирате в ситуации, които изискват рязка смяна на посоката, спиране или тръгване.

Преди да започнете упражненията за баланс, пригответе свободна от предмети повърхност. Може да използвате голямо пространство в дома си, или балкона си, както аз направих за илюстрирането на този материал. Събуйте се боси – голяма част от развитието на баланса ви зависи от това колко добре тялото ви може да получава информация от средата – в този случай от позицията на стъпалото ви върху земята.


Вземете топка за тенис или друга не много твърда топка и направете бавен масаж на ходилата си – поне по 2 минути на страна. Движете стъпалото върху топката от петата към пръстите и обратно, като упражнявате лек натиск. Този масаж ‘’събужда’’ мускулите на стъпалата и подготвя нервната ви система да реагира по-най добрия начин  на упражненията.  
 


 

 

Упражнение 1.

Баланс на един крак

За това упражнение ще ви е нужна тухличка за йога или твърда дебела книга. Застанете с едното стъпало върху опората. Натиснете с пета, като оставите само малка част от тежестта си върху възглавничката и пръстите. Оставете другия крак да виси спокойно, като следите таза и раменете да са успоредни и да не се накланяте встрани. Опитайте да не напрягате коляното на опорния крак. Стойте в тази позиция докато започнете да усещате стягане дълбоко под седалищните мускули и острани на дупето. Сменете краката и повторете опората 3-4 пъти. Когато напреднете започнете да изпълнявате движението със затворени очи.

 


Внимание: винаги поставяйте стол или друга удобна опора до себе си в случай че изгубите равновесие.

Упражнение 2.
Арабеск

Застанете прави със стъпала, събрани едно до друго. Сложете единия крак зад вас и пренесете тежестта си изцяло на другия. Започнете да се навеждате напред като направите везна, а задният крак продължи да се повдига зад вас, колкото ви е комфортно да го вдигнете. Нека пръстите на задния крак сочат надолу и таза да не се усуква. Натиснете петата на опорния крак в земята и се върнете до изходна позиция. Повторете 8-10 пъти с всеки крак в 3-4 серии.

 

  

Внимание: винаги поставяйте стол или друга удобна опора до себе си в случай, че изгубите равновесие.

Изпълнявайте тази последователност от движения, започвайки с масажа на ходилата поне 3 пъти седмично за 2 месеца и ни пишете как се чувствате!