През зимния сезон заради по-краткото слънцегреене може да си позволим преминаването към процедури, които нарушават най-горния слой на кожата и причиняват излющване. Това е една допълнителна мярка срещу хиперпигментациите, които могат да се получат вследствие дадени методи.

 
В борбата с пигментациите и белезите съществуват различни технологии – от лазерно третиране до използването на химически разтвори. Като щадящ и с бърз възстановителен период метод се използват лазерните технолигии – PDL (Pulse Dye Laser) и СО2.

 
С PDL могат да се третират – акне и белезите от него, хемангиоми, розацея, псориазис, телеангиектазии и други. Белезите след акне са зони от лицето с променен цвят, който може да е червен, кафяв, белезникав, което е в следствие от натрупване или загуба на пигменти. Тяхното лечение може да бъде осъществено с лазери, които са подходящи за съответния цвят – PDL лазер за червените, александритен лазер за кафявите и СО2 лазер за белезникавите петънца.


 
Лазерът Pulsed Dye Laser с дължина на вълната 595 nm успешно се справя със зачервяването и съдовите лезии. Действието му се осъществява чрез преминаване през слоевете на епидермиса и дермата, като лазерният лъч се абсорбира от оксихемоглобина в кръвоносните съдове, без да има опасност от засягане на околните тъкани.

 
Преди процедурата не е необходима някаква специална подготовка - заедно с лазера има охлаждане, което премахва дискомфорта, без да е необходимо нанасянето на локален анестетичен крем. По време на самата процедура няма болка, а е възможно няколко часа след нея да има зачервяване на кожата и ето защо най-подходящо за нейното извършване е есенно - зимния сезон.

 
CO2 лазерен пилинг е процедура, която премахва слоевете увредена кожа до различно ниво, за стимулиране регенерацията на нови клетки и стягане на кожата. При планиране за извършване процедурата трябва един месец преди това да се избягва излагането на слънце и използването на солариум.

 
Преди осъществяването на CO2 лазерния пилинг, пациентът се намазва с упойка за около 40 минути. По време на самата процедура не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея. Всеки участък е заобиколен от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо.

 
CO2 лазерът излъчва невидими лъчи в инфрачервения спектър, които атакуват вътре- и извънклетъчната вода. След абсорбиране на енергията от съдържащите вода тъкани, настъпва вапоризация на кожата. По този начин може да се работи както върху цялото лице, така и върху отделни проблемни зони. Няколко дни след процедурата се наблюдава лек оток и зачервяване, които отминават до 1-2 седмици.

 
След извършването и на двете процедури е необходимо да се прилага крем с висок фактор. В зависимост от проблема, който се третира, се преценява броят на процедурите. Не се извършват при бременност, кърмене, локални инфекции в зоната на третиране.