Въпреки че за по-голямата част от западния свят, пластичната хирургия се възприема като табу, голям процент от хората в световен мащаб са се подлагали на някакъв вид естетична интервенция или разкрасяване.

 
В Бразилия, например, вярват, че всеки човек има право сам да избира как да изглежда и пластичната хирургия е изключително полезна за постигането на тези цели. Поради тази причина от 1997 г. бразилските клиники по пластична хирургия обявяват безплатни процедури за хора, които няма как да си ги позволят, но имат нужда от тях.
 
Безплатните естетични процедури се разглеждат като начин за подобряване качеството на живот на жителите на цялата страна, обясняват специалисти.
 
Психологичният аспект, които оказва външният вид върху живота на даден човек, е от съществено значение. Ето защо възможността да се подобри качеството на живот трябва да е достъпна за всеки един жител на земята, аргументират се те.
NEWS_MORE_BOX
 
От началото през 1997 г. до днес, бразилските хирурзи са извършили над 14 хиляди напълно безплатни естетични процедури, като този вид услуга се предлага в над 200 клиники по пластична хирургия в Бразилия.
 
Освен местните жители, от безплатните или по-ниските цени на естетичните процедури могат да се възползват и туристи.
 
Голям процент от естетичните корекции на пациентите се извършват не като прищявка, а поради даден дефект. Това е така наречената реконструктивна хирургия. Обикновено тя се прави, за да се подобри видим белег, състояние на кожата или дефект на тялото, който може да е вроден или породен от травма, операция, заболяване и др.