За да бъде разбрана необходимостта от стриктно спазване на подготовка преди лазерна епилация, е важно на първо място да бъде разяснено естеството ѝ на действие. Тя се състои в насочване на лазерна светлина с точно определена дължина на вълната, която се поглъща от пигмента в косъма (меланин), като по този начин достига стволовите клетки на фоликулите. Ефектът е забавяне на растежа на съответния косъм или до окончателното му унищожаване.


Резултатът е в пряка зависимост от няколко основни фактора - правилно подбран вид на лазерния апарат спрямо типа окосмяване и фототипа на кожата (по-тъмна или по-светла). Най-общо казано, диодните лазери се справят основно с тъмни и плътни косми и могат да работят върху кожа с тен.


За разлика от това александритните лазери в най-високия клас са медицински, те не могат да третират кожа с тен, но пък се справят еднакво добре както с плътни и тъмни, така и с тънки и светли косми. По време на курса от процедури с александритен лазер е неподходящо излагането на слънце, в това число солариум и използването на автобронзанти също е непрепоръчително. Слънцезащитата по време на лазерна епилация е задължителна, но не е достатъчна обикновено.Освен това значение има правилно подбраните използвани параметри на апаратурата, както и спазването на периодите между процедурите за всяка зона. Не на последно място е съобразяване с наличието на хормонални промени – дори бременност или кърмене, както и прием на медикаменти.


Агресивните пилиг процедури, които нараняват епидермиса трябва да бъдат избягвани поне 10 дни преди лазерната епилация. А непосредствено преди процедурата не трябва да бъдат нанасяни козметични продукти на зоната върху, която ще се работи.


След 5-6 до 8 процедури обикновено е налично окончателно обезкосмяване при над 70% от пациентите, като успеваемостта е премахване на 80-90% от космите в третираната зона.


Друг важен момент е прекратяване използването на методи за премахване на космите от корен (кола маска, епилатор, пинсети). Достатъчно е почистване единствено посредством бръснене. За различните части от тялото периода без отскубване е различен, като минимум 3 седмици е за лице и около 5-6 седмици за крака.


Лазерната епилация в различните части на тялото се прави през различен период от време, свързан с периода на обновяване на космите в съответната зона и т. нар. анагенната фаза на растежа им (активната фаза, когато косъмът е свързан с фоликула).


Така за зони по лицето интервалът е 30-45 дни, за торса – 45-60 дни, а за зона крака – 60-90 дни. Първоначално процедурите се правят през минималния интервал, а след това се увеличава времето между тях, тъй като след всяка процедура окосмяването се възстановява по-бавно. Важно е процедурите да се правят тогава, когато има окосмяване и растеж, което е сигурен белег, че космите са в активна фаза.


Източници:
Laser Hair Removal: Benefits, Side Effects, and Cost (webmd.com)
Laser hair removal - Mayo Clinic
Laser epilation and photoepilation – Dr Shef (doctorshef.com)