Съществуват множество процедури за подобряване визията на лицето и тялото. Преди години по-засилено се прилагаше оперативната техника за корекция на козметични дефекти, но напоследък масово навлизат и технологиите за неоперативно третиране на кожата и нейното възстановяване. В този аспект се прилагат много филърни програми, които се прилагат с помощта на игла и леко обезболяване, както и радиочестотни програми или лазерни техники за подмладяване.

В повечето случаи на изолирана хирургична козметика става дума за корекция на лице, шия, чело, клепачи или брадичка. Целта винаги оправдава средствата, като в този случай търпи минимални хирургични намеси, които в повечето случаи са болезнени, макар и да преминават под въздействието на локален анестетик – упойка. Най-често прилаганите оперативни техники са липосукция, уголемяване и смаляване на гърдите, както и процедура наречена Тъми-так – пластика на коремната стена и извличане на мазнините.

В съвременния свят обаче, заедно с прогресиращото развитие на медицината в областта на естетичната хирургия, средствата, влагани за постигане на естетично коригиране и оформяне, стават безкрайно опростени, атравматични и скъсяващи срока на възстановяване.

Методите прилагани днес се разминават от представите за традиционна хирургия отворен тип и инвазивните техники. За целта се прилагат игло-подобни структури със скопиращи свойства, на чийто край има поставено камерно устройство. Именно това помага на съвременната козметична хирургия да извършва оперативните намеси с минимална травматичност върху пациентите, тъй като отворът през който прониква визуализиращото устройство и хирургичният инструмент за поставяне на филъри или редуциращи масата инструменти, е с драстично намален размер. Крайният резултат е в полза на пациентите, подложили се на процедура – по-малко болка, по-малко белези и много по-бърз възстановителен период, много по-коректно изпълнена процедура.


По подобен принцип търпи развитие и цялостната хирургия, ангажираща по-сериозни болестни проблеми – за пример може да бъде посочена широконавлизащата лапароскопска хирургия на корем и гръден кош, както и някои техники, наподобяващи козметичната хирургия, които се прилагат в урологията при интервенции като вазектомия, или пък в сърдечната област от катетаризационните специалисти.

В света на козметиката обаче, вече изцяло се предпочита избягването на каквато и да било инвазия. В този аспект се започва използването на лазер, с чиято помощ изцяло се неутрализира използването на скалпел.


За корекция на кожни дефекти, бръчки и друг вид увреждания, пациентите все повече и повече предпочитат прилагането на гелове с колаген. Хората, нуждаещи се от премахване на излишно окосмяване все повече и повече предпочитат лазерното третиране.


NEWS_MORE_BOXСъществуват и някои нови технологии с безопасен и безболезнен ефект. Ефектът е дългосрочен за стягане на лице и тяло. Прилаганите техники са под формата на електромагнитна терапия с енергия, която цели противодействие на гравитацията. Енергийните лъчи проникват на дълбоко в кожата и водят до моментално стягане на колагеновите структури, както и до отделяне на излишните въглероден диоксид и токсини, резултат от метаболизма на вещества в тъканите. Освен това енергията противодейства на гравитацията, като по този начин предпазва от увисване на кожни гънки. Ефектът настъпва постепенно във времето, но е много по-траен, тъй като на практика липсва филър или друг химичен агент, който във времето да претърпи резорбция.

Позитивното на радиочестотната терапия е, че липсват негативните ефекти на лазерите или химическите методи за пилинг, при които се развиват белези или хиперпигментационни петна в някои кожни зони. Освен това радиочестотната терапия с енергия позволява нейното прилагане целогодишно, без риск от увреждане под слънчеви лъчи.

Методът е особено ефективен при терапия на бръчки, стрии, “портокалова кора”, повишено натрупване на мазнини в подкожието, както и отпушване на пори и лекуване на “черни точки” с противорецидивна сигурност.