Ефективен и дълготраен метод, който се бори с нежеланото окосмяване е лазерната епилация. Помага за справяне с врастнали косъмчета и за постигане на гладка кожа, както при жените, така и при мъжете. Могат да бъдат третирани всички зони на тялото, включително и лицето. 


Най-подходящ период за извършване на лазерна епилация са есента и зимата. Дали летните слънчевите лъчи налагат нейното прекратяване? В зависимост от фототипа кожа и наличието на тен има значение лазерната система, с която се извършват процедурите.


Могат да бъдат разделени на лазер, с дължина на вълната 1064 нм(Nd:yag) и 755нм (Александрит). С първия се третира кожа, която е 4-ти,5-ти и 6-ти фототип – на слънце тези хора винаги хващат тен и не изгарят. С тази дължина на вълната се третира и кожа с тен, след като е минал период от 3 седмици след последното излагане на активно слънце (на плаж, планина, басейн и др.). Александритният лазер, за разлика от Nd:yag, се справя успешно с руси и тънки косъмчета и третира кожа, която е по-светла -1-ви, 2-ри и 3-ти фототип.При наличие на тен е необходимо да се обърне особено внимание на параметрите на работа, тъй като рискът от пигментации и изгаряне е повишен. Затова от голямо значение е лазерът, с който се извършват процедурите, както и специалистът. За да се започне курс от процедури лазерна епилация е необходимо косъмчетата да не бъдат отскубвани поне 30 дни и да бъдат премахвани само с методи, които запазват техния корен, за да може да бъде третиран още при първата процедура. Тъй като косъмът има различни фази на растеж, в момента на процедурата не всички от тях са в активна фаза и няма как да бъдат повлияни и това налага курс от 6-8 процедури на зоните от тялото. За лице са необходими, малко повече, около 10-12 на брой. 


При извършването на лазерната епилация и преминаването през всички на брой процедури, параметрите на работа с лазера се променят поради изтъняване и оредяване на окосмяването в зоната. При наличието на тен се работи с повишено внимание и е препоръчително енергията да е по-слаба. Затова започването на лазерната епилация е препоръчително да се отложи след летния сезон, но в никакъв случай лятото не е повод да се откажем от нея. Без възстановителен период е идеален метод за премахване на нежеланото окосмяване и прекратяване на мислите – „Сега какво да облека?“