Високоинтензивният фокусиран ултразвук (HIFU) е най-широко известен с употребата си при лечение на тумори. През последните години обаче придоби популярност и в естетичната медицина.

 

HIFU използва фокусирана ултразвукова енергия, за да се насочи към слоевете на кожата точно под повърхността. Ултразвуковата енергия предизвиква бързо нагряване на тъканта. След като клетките в целевата област достигнат определена температура, те изпитват клетъчно увреждане. Въпреки че това може да звучи нелогично, увреждането всъщност стимулира клетките да произвеждат повече колаген - протеин, който осигурява структура на кожата.


 

Увеличаването на колагена води до по-стегната и с по-малко бръчки кожа. Тъй като високочестотните ултразвукови лъчи са фокусирани върху специфично тъканно място под повърхността на кожата, няма увреждане на горните слоеве на кожата и съседните области.

 

Какви са ползите от високоинтензивен фокусиран ултразвук?

HIFU има много естетически предимства, включително:

  • Намаляване на бръчките;
  • Стягане на отпусната кожа на шията;
  • Повдигане на бузи, вежди и клепачи;
  • Подобряване линията на челюстта;
  • Стягане на деколтето;
  • Изглаждане на кожата.

 

За кого НЕ е подходяща процедурата?

HIFU може да не е подходяща за всеки. По принцип процедурата работи най-добре при хора над 30 години с лека до умерена отпуснатост на кожата.

 

Хората с фотоувредена кожа или висока степен на отпусната кожа може да се нуждаят от няколко процедури, преди да видят резултати.

 

Възрастните хора с по-интензивно фотостареене, силно отпусната кожа или много отпусната кожа на шията не са добри кандидати и може да се нуждаят от операция.

 

HIFU не се препоръчва за хора с инфекции и открити кожни лезии в целевата област, тежко или кистозно акне и метални импланти в областта на третиране.

 

Как протича процедурата?

Лекарите обикновено започват HIFU процедурата с почистване на избраната област на лицето и нанасяне на гел. След това те използват устройство, което излъчва ултразвукови вълни на кратки импулси. Всяка сесия обикновено продължава 30–90 минути.

 

Някои хора съобщават за лек дискомфорт по време на процедурата, а някои имат болка след това. Лекарите могат да приложат местна упойка преди процедурата, за да предотвратят тази болка.

 

За разлика от други козметични процедури, включително лазерна епилация, HIFU процедурите за лице не изискват никаква подготовка. Когато сесията приключи, също няма време за възстановяване, което означава, че хората могат да продължат с ежедневните си дейности след HIFU процедурата.

 

Има хора, които може да се нуждаят от една до шест сесии, в зависимост от резултатите, които искат да постигнат. Броят процедури се определя индивидуално, след консултация със специалист.

 

Защо HIFU, а не лифтинг?

Докато HIFU е неоперативна процедура, лифтингът изисква хирургическа намеса и, съответно, анестезия, която също крие своите рискове. Страничните ефекти от лифтинга са много повече и по-сериозни от тези на HIFU - има риск от кървене, инфекция, образуване на съсиреци и т.н. След HIFU няма възстановителен период, докато след лифтинг той може да бъде между 2 и 4 седмици. Ефектът от HIFU, от своя страна, не трае дълго - около 6 месеца или докато се появят отново признаците на стареене. Следователно, би се изисквала повторна процедура. Лифтингът трае около 12 години.

 

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16541-hifu-high-intensity-focused-ultrasound
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4695420/

https://www.healthline.com/health/hifu-for-face#cost
https://www.medicalnewstoday.com/articles/hifu-facial#procedure