Един много специален козметичен обект са краката. В зависимост от обстоятелствата, те могат да бъдат излагани на показ или скривани. За постигане на постоянно красиви крака се изискват непрекъснати грижи. След целулита основните естетични недостатъци са свързани с проблемни вени.

 

Варикозитите представляват видимо под кожата разширени микросъдове, образуващи червени, виолетови или синкави мрежи. Те са първите белези на лошо венозно кръвоснабдяване. Физиологичният им произход не е известен с точност. Факторите, облагоприятстващи появата на варикозити, за многобройни: наддаване на тегло, бременност, хормонален дисбаланс (менопауза), продължително стоене на крака, злоупотреба с тютюнопушене и алкохол, травми на долните крайници, тесни облекла, постоянно излагане на действието на ултравиолетови лъчи, и др. употребата на някои медикаменти, като кортикостероидите, също могат да благоприятстват варикозитите


 

Циркулаторна недостатъчност се проявява чрез: 

  • Натежали крака;
  • Крампи, предимно нощем, и мравучкане;
  • Отичане на ходилата и глезените;

 

Вариците (разширени вени) са разположени основно в долните крайници, най-вече във вътрешната страна на коленете, бедрата, глезените и прасците.

 

Варикозитите показват голямо разнообразие от прояви. Цветът им варира от червен до синкав. Формата може да бъде ветрилообразна или да наподобява пунктирана решетка, както и да бъде локализирана около кръвоносен съд. Състоянието се развива постепенно и поетапно, с появата на нови поражения, от които е възможно развитие на варици.

 

Понятието варикозит се използва само за долните крайници и означава разширение на крайната част на малките подкожни съдове. То е свързано с хронично венозно заболяване – дълбочинна венозна тромбоза (запушване) или с конструктивна фамилна наследственост.

 

Хроничната венозна недостатъчност може да бъде третирана чрез:

  • Манипулации, улесняващи възстановяването на венозния ток: по време на сън краката да ас леко повдигнати, да се носи стягащ вените чорап, редовни физически упражнения, обливане на проблемното място със студена вода в края на всяко къпане.
  • Медикаментозно лечение с флеботоници;
  • Мезотерапия;
  • Склеротерапия;
  • Фотосклеротерапия;
  • Микрофлебектомия;

 

Склеротерапията, съчетана понякога с микрофлебектомия, остава основното лечение на варикозитите. В болната вена се инжектира склерозираща течност, която започва да дразни съдовите стени. Това дразнене прави съдовете непропускливи през следващите дни, тъй като стените им „колабират“. Недостатъкът е в това, че стените могат отново да станат пропускливи и по-късно варикозитът да се възобнови. Преимуществото се състои в лесното изпълнение на процедурата със задоволителни резултати и незначителни вторични ефекти. Практически процедурата е безболезнена и трябва да се повтори от два до три пъти, с постепенно завишаване на дозите, за постигане на добър резултат.

 

Термокоагулация на варикозита с ТС 3000

ТС 3000 е апарат, който произвежда топлина, получета от елестрически ток, с много висока честота. Той разрушава селективно чрез термокоагулация малките подкожни съдове, с помощта на тънки игли. Варикозитите, дори най-малките от тях, изчезват незабавно. Понякога тази техника причинява неприятни усещания, като сърбежи, отшумяваще при прекратяване на процедурата.

 

Лазери с контролирана пулсираща светлина

Лазерът с контролирана пулсираща светлина – КТР показва своята ефективност при „червените“ варикозити. Той може да се съчетае с допълнителни терапии.

NEWS_MORE_BOX

 

Естетично премахване на варикозит (микрофлебектомия)

Касае се за премахване на варикозит посредством обичайно пробождане с игли, които не оставят следи по кожата. Процедурата се осъществява с местна упойка, което позволява на пациента да се върне към ежедневието си веднага след тази малка интервенция. За няколко дни на мястото се поставя стягащ чорап. Преимуществото се състои в това, че вената се премахва окончателно. Това обаче не означава, че варикозитът няма да се появи на други места, тъй като венозното заболяване се развива. Основна терапия срещу тази болест са грижата за краката, добра хигиена на живот, редовно и задълбочено медицинско проследяване.