Целулитът на кожата по бедрата, корема и седалището е проблем, с който се е сблъсквала почти всяка жена. Погрешно е схващането, че целулитът се дължи само на наднорменото тегло. Лошата диета допринася за образуването и нарастването му, но хормонални смущения, заболявания, неблагоприятна поза при работа, както и стресът, също могат да доведат до поява на целулит.


Най-разпространената и често прилагана антицелулитна процедура е мануалният антицелулитен масаж. Той е широкопредлаган и достъпен, ефективен метод за борба с този недостатък. Разновидност на масажните антицелулитни процедури е вакуум масажът.


Преди да започнат процедурите по вакуум масаж е необходимо да се подготви тялото за него. Това става чрез мануален масаж, който може да се осъществи както от професионалист, така и от нас самите в домашни условия. Като помощни стедства могат да се използват валяци, четки, както и специални масажни ръкавици. Тялото се масажира с теглещи движения и леко разтягане на кожата, като посоката винаги трябва да съвпада с посоката на лимфния дренаж (от периферията към центъра на тялото). Важно е да не се оказва натиск на местата, където има проява на разширени вени. Такъв масаж се прави сутрин и вечер всеки ден.Вакуумът и специално конструираните масажни ролки изпълняват ролята на дрениращ  фактор и подпомагат процеса на освобождаване от тялото на токсичните вещества и целулитните натрупвания. Изсмукване на мастните натрупвания с помощта на вендузи, които стимулират притока на кръв в лимфата на кожата. Преди поставянето на накрайника за вакумен масаж, върху третираната зона се нанася антицелулитно олио.


Функцията вакуумно всмукване на кожата разширява съдовете и подобрява кръвообращението, като в следствие на това неравностите постепенно изчезват. Еластичността на кожната тъкан се повишава и  кожата придобива по-гладък и нежнен вид. Освен козметичен, вакуумният масаж може да бъде и лечебен, защото чрез него се подобрява циркулацията на кръвта, засилва се обмяната на веществата и се повишават функциите и тонусът на мускулите.


Вакуум масажът често се извършва в съответствие с принципите на акупунктурата. Според тях повърхността на тялото е разделена на отделни зони. Вакуумът засяга всички активни точки, за да помогне за по-доброто възстановяване на организма.


Както всяка процедура, вакуум масажът също има противопоказания. Те са свързани с различни заболявания на кожата, наличие на повърхностни разширени вени, хематоми и други. Масажът е противопоказан при лечение на заболявания на вътрешните органи (камъни в бъбреците, камъни в жлъчката, тромбоза, тумори и други). Заболяванията на кръвта, свързани с нарушения в кръвосъсирването са абсолютна контраиндикация. Не се препоръчва масаж при изразена чувствителност на кожата, както при бременност и кърмене.


Ефектът от вакуум масажът е добър и дълготраен. В съчетание с подходящ хранителен режим резултатите са бързи и удовлетворяващи.