В света на пластичната хирургия най-често срещаните процедури са корекция на бюста и носа. В последните години обаче се наблюдава и друга тенденция – модификации във вида на женските полови органи. Зачестилите процедури за намаляване размера на срамните устни сякаш се превръщат в мода, твърдят специалисти. 
 
Национална здравна служба във Великобритания е извършила пет пъти повече лабиопластики от 2001 г. насам, което прави козметичната процедура най-желана сред жените на възраст 18 – 24 години.
 
Данните за последните четири години сочат, че всяка година приблизително 1 150 жени се подлагат на хирургична процедура за намаляване размера на срамните устни. Целта им е да постигнат определен вид на външните си полови органи, който се вписва в представата им за нормален такъв. 
 
Според прочуване, публикувано през декември 2013 г. от Университета в Куинсланд, жените не са наясно доколко видът на срамните устни може да варира. На участничките в проучването са показани снимки на модифицирани женски полови органи и такива, които не са. Оказва се, че те са по-склонни да вярват, че променените външни органи са „нормални“.  Учените обясняват, че нарастващият брой на гениталните козметични процедури сред жените е обезпокоителна тенденция. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Има вътрешни и външни срамни устни. Външните са по-големи и изпълняват функцията на първа защитна стена, а вътрешните са с по-малък размер и се намират между външните.
 
Операцията е за по-малките от двата вида, които могат да променят своята форма след раждане или вследствие на естествените процеси на стареене могат да загубят тонус и да изглеждат уголемени и отпуснати. 
 
В определени ситуации жените могат да се родят с големи или удебелени срамни устни, познати като лабиална хипертрофия. Състоянието може да причини дискомфорт, включително и по време на полов акт
 
Данните са публикувано в Center for Young Women’s Health.