Естетичната медицина може да промени много физически белези – уголемяване и смаляване на гърди и устни, изглаждане на бръчки, премахване на тлъстини и всякакви други желания на пациентите, търсещи идеалния външния вид. Вече дори ръстът може да бъде променен с помощта на пластичния хирург.
 
Това е една от най-трудните операции в пластичната хирургия. Първоначално процедурата по удължаването на краката е разработена с медицинска цел, в помощ при аномалии и изкривявания на крайниците. В днешно време обаче все повече хора се подлагат на тази интервенция не по тази причина. Чрез способите на пластичната хирургия може да се получи 5 -7 см увеличаване на ръста.
 
Методът, който се използва за операцията, се нарича дистракционна остеогенеза: стимулиране на костообразуване чрез постепенно разтягане. При него костта се прерязва напречно, като се запазва нейният външен слой - надкостница. През костните фрагменти се прекарват спици, към които се монтира апарат за разтягане.
 
Сегментът се разтяга контролирано с помощта на устройството, а костните краища се раздалечават, с което се постига желаното удължаване. Пространството между фрагментите постепенно се запълва с нова кост, произвеждана от останалата незасегната надкостница. Удължаването и спонтанното запълване на нарочно направения дефект с кост протича едновременно. За да не се обърка израстването на нова кост, разтягането трябва да става контролирано, бавно и постепенно - не повече от 1 милиметър на денонощие. След постигането на желаната корекция се изчаква новообразуваната кост да узрее и фиксаторът се отстранява. Сроковете за срастване зависят от степента на удължаването, възрастта на пациента, коя кост се удължава и други факти. С други думи времето за окончателното узряване на новообразуваната кост е около два пъти по-дълго от периода на самото удължаване.
 
Този етап на удължаване, което всъщност представлява запълването между костите с нова костна тъкан, може да започне в рамките на няколко дни или седмици след остегенезата и да продължи няколко месеца или година. Следващата фаза на костите е зарастване. Следва прохождането, което също не е лесен процес.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Ще боли ли?

Анестезията предотвратява болката по време на операцията. След нея всичко е индивидуално. Със сигурност обаче усещането на шини на краката месеци наред не е от най-приятните.
 

Цена и време на изпълнение?

С цена от около 85 000 щатски долара процедурата е скъпа, а процесът дълъг.
 

След процедурата


  • Докато шевовете не са зараснали е необходимо много стриктно спазване на добра хигиена, а раните да се пазят сухи.
  • Къпането и въобще мокренето след операцията дълго време няма да бъде възможно.
  • Нужно е спазването на определена хранителна диета, често се препоръчва храна, богата на калций.
  • На всеки 2-3 седмици за период, определен от лекаря, е необходимо да се прави рентгенова снимка, за да се наблюдава начинът на зарастване и оформяне на костта.
  • Необходима е работа с физиотерапевт дълго време след операцията и възстановяването за извършване на стречинг упражнения и укрепване на мускулите на краката.