Цветът на очите вече може да се промени, само за 20 секунди.Д-р Грег Хомър от Калифорния обяснява, че неговата технология - Lumineyes technology, използва лазер, настроен на определена честота, който може да превърне кафявите очи в сини.Лазерът отстранява кафявия пигмент, меланина, от горния слой на ириса. Така в следващите 2 – 3 седмици започва да личи цветът на по-долния слой, който е син. Методът осигурява алтернативен избор за хората, които мечтаят за сини очи, да се сдобият с желания им цвят, без нужда от контактни лещи.
Недостатъкът е, че ефектът от процедурата е необратим, тъй като отстраненият слой не може да бъде възстановен.

 

 

Цветът на очите се наследява, а кафявият цвят като цяло доминира. Това вероятно е една от причините много хора да искат да бъдат различни.

NEWS_MORE_BOX

 


 

Синият цвят на окото всъщност не съществува като пигмент. Пигментът при сините очи е съсредоточен в задната част на ирисите, като в предната им част  концентрацията на меланин е много ниска.Това означава, че лъчите с по-голяма дължина се абсорбират от тъмната задна част на окото, докато по-късите са разпръснати.През 2008 г. учените от Университета в Копенхаген откриват, че синеоките хора имат един общ прародител, при когото се е получила мутация на очите. Смята се, че той е живял преди около 6 000 – 10 000 години. Преди това всички хора са били с кафяви очи.