Наличието на целулит е проблем, който повечето жени имат независимо от възрастта. От целулит се оплакват дори жените със слаби фигури. Защо тялото ни е склонно да образува „портокалова кожа“, какво в действителност представлява целулитът и има ли нови ефективни методи, с които можем да го третираме ефективно...
По темата разговаряме с д-р Катя Паскова, дерматолог, управител на медицински център "Дерма Вита".
Д-р Паскова завършва Медицинския университет в Пловдив през 1989 г. Специализира дерматология и венерология в кожна клиника, София. Работи като дерматолог в Трета градска болница от 1993 до 2000 г. От 2001 г. започва частна практика с откриването на медицински център „Дерма Вита”.
Д-р Паскова има многобройни специализации в чужбина по естетична медицина и работа с лазерна апаратура в Германия, Франция, САЩ.
Член е на ESLD (Европейско дружество по лазерна дерматология). Ежегоден участник в IMCAS (International Master Course on Aging Skin), ЕМАА (European Masters in Aesthetic and Anti-Aging Medicine) в Париж, Anti-Aging Medicine World Congress Medispa в Монте Карло.
Д-р Паскова, какво представлява целулитът?

Целулитът е неприятно набръчкване на кожата в различни области на тялото. Проблемът засяга основно жените. Наличен е във всяка една възраст.

Целулитът се получава, тъй като с времето колагеновите влакна между мастните депа в дълбоките слоеве на кожата губят своята здравина и еластичност и се скъсяват. Това, заедно с повишеното натрупване на мазнини в съответните области на тялото, води до изпъкване на мастните лобчета, което ние наричаме „портокалова кожа”. Тези лобчета притискат малките съдове, което влошава микроциркулацията, т.е. намалява се доставката на кислород и хранителни вещества към тъканите, като съответно се забавя елиминирането на отпадни продукти. Именно тези мастни тъкани, ние наричаме целулит.


Най-общо, се различават 3 степени на целулит според скалата на Нюрнбергер-Мюлер:


Степен 0 – при хващане на кожна гънка или леко притискане, не се наблюдава набръчкване (портокалова кожа) на кожата. Липсват неравности в изправено или легнало положение.
Степен 1 – при хващане на кожата се наблюдава набръчкване, като то липсва в легнало и изправено положение.
Степен 2 – кожа тип „портокалова”, неравности се виждат спонтанно в изправена позиция, изчезват в легнало положение.
Степен 3 – кожа тип „портокалова” неравностите се виждат в изправено и легнало положение без притискане.


Познати са 3 основни типа целулит:

  • едематозен или оточен - с повишено задържане на вода в тъканите;
  • фиброзен – който може да бъде плътен или мек (с образуване на уплътнени и често болезнени възли);
  • адипозен или мастен – с повишено натрупване на липиди в мастните клетки в дадена област.Съществуват и комбинации между тези видове.Какви са причините за появата на целулита? Има жени, които имат много целулит, а при други не личи подобно натрупване.


Причините за появата на целулита са много и различни. По принцип женската кожа е предразположена към образуване на целулит. Дължи се на специфичната й структура. Тя е с по-голям брой мастни клетки, необходими за периоди на бременност и кърмене. Освен това при жената съединителнотъканните влакна са разположени перпендикулярно спрямо повърхността на кожата.


С напредване на възрастта женското тяло е по-склонно да образува и натрупва целулит. Естествено от значение е физическата активност, при липса на такава се оформя нежеланата и неестетична „портокалова кожа“.


Целулитът се дължи и на причини като: хормонални влияния, метаболитни смущения, прием на някои лекарства, например контрацептивите и антидепресанти, предразполагат към образуването му. Не без значение е тютюнопушенето. Причина може да бъде и стресът. Влияе и това, какво облекло носим – тесните дрехи предразполагат към образуване на целулит. Естествено, зависи и от генетичното предразположение на жената.Как можем да решим проблема с целулита?

Сравнително нова за България, но добре позната и проучена в света технология за терапия на целулита, е  акустичновълновата.


Акустичните вълни са специфичен вид шокови вълни. Най-общо това са звукови вълни с различно налягане. Шоковите вълни са познати в медицината отдавна. Голяма популярност получават около 80-те години на миналия век, поради ефективността им при разбиване на камъни в бъбреците. По време на третиране на ставни проблеми в областта на бедрата при жени атлетки, се установява, че има повлияване и на целулита, изглаждане и стягане на кожата. Това дава основание за използването и прилагането на акустичните вълни в технология за терапия на целулита.


Втора част на интервюто