Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга кръвоносните съдове в областта на лицето. Появата може да е генетична или поради хормонален дисбаланс, смущения от стомашно-чревния тракт, поява в кожата на Demodex folliculorum (малки кърлежи, паразитиращи в мастните жлези),  начина на живот (консумация на пикантна храна, горещи храни и напитки, прием на алкохол, особено червено вино, преход от студено към топло, излагане на слънце). В по-голям процент засяга жените, като хората със светла коса и кожа са по-склонни към заболяването.


Характерните симптоми са зачервяване на кожата на лицето, малки и червени пъпчици, като най-често са засегнати носа, бузите и челото. Розацеята съществува в четири фази - първата, свързана със зачервяване на лицето и видими кръвоносни съдове, втора с акне-подобни обриви, следващата трета, която засяга кожата на носа и четвърта - очна розацея, свързана със симптоми от страна на очите. Признаците се променят според фазите, през които преминава кожата - започва със зачервяване, по-чувстителна и мазна кожа, с видими кръвоносни съдове, с признаци на удебеляване на кожата и разширени пори, зачервявени, сухи и сърбящи очи.


Розацеята е хронично заболяване, което изисква постоянен контрол. В неговото лечение освен избягване на предразполагащите фактори могат да се включат перорални антибиотици или локални такива. Разширените капиляри могат  да бъдат наследствени или резултат от големи температурни разлики, прекомерно излагане на слънце, използване на кортикостероиди локално. Могат да се единични или част от розацея. Ефективно се справя с проблемите Pulsed Dye Laser с дължина на вълната 595nm  – повлиява както склоността към зачервяване така и видимото такова.  Действието му се усъществява чрез преминаване през слоевете на епидермиса и дермата, като лазерния лъч се абсорбира от оксихемоглобина в кръвоносните съдове, без да има оспасност от засягане на околните тъкани, трансформира се в топлина и води до коагулация на кръвоносните съдове. Малките съдове могат да бъдат заличени от една процедура, докато големите разположени по-дълбоко в кожата могат да изискват няколко процедури. Заедно с лазера има охлаждане, което премахва дискомфорта. Действието му има противовъзпалителен ефект, намалява отока и повишената чувствителност. След извършването е необходимо да се прилага крем с висок фактор на действие. 


Преди процедурата не трябва да бъде извършван химически или лазерен пилинг, микродермабразио, да не бъдат приемани ретиноиди и зоната да не е излагана на активно слънце или солариум. Противопоказания за извършване са системе лупус, епилепсия, някои хормонални нарушения, бременност и кърмене, активни инфекции, перманентен грим.