Най-общо белезите от акне могат да бъдат разделени на няколко вида: атрофични - появяват се различни по форма и големина вдлъбнатини, хипертрофични - образуват се подутини поради прекаленото производство на колаген, пигментни - кожата е гладка, но има прекомерен пигмент. 


В борбата с белезите съществуват множество на брой процедури. Спрямо индивидруалността на кожата се определят кои да бъдат извършени, през какъв период от време и как да бъдат съчетани. За тяхното премахване са изключително ефективни химичният пилинг, СО2 лазерен пилинг и PDL. 


Химичният пилинг се справя с пигментните петна, образували се вследствие на акне, прекомерното излагане на слънце, хормонални и други фактори. Определя се видът химичен пилинг – повърхностен, средно дълбок и дълбок. Независимо от вида, процедурата е неинвазивна и безболезнена.


Единственото усещане е леко парене и пощипване. Няколко дни след процедурата кожата е зачервена, започва излющване на увредената кожа, което е търсеният ефект на приложения химически агент. Не е препоръчително пациентът сам да премахва образувалите се корички, трябва да изчака сами да паднат. След седмица кожата е напълно успокоена. Ежедневно е необходимо да се прилага слънцезащита срещу UVA и UVB лъчите, както и обилна хидратация. 


Премахват се мъртвите клетки от повърхността на кожата, като се подобрява функционирането ѝ. Настъпва изглаждане на релефа, свиване на порите, заличаване на фини бръчици и премахване на тъмните петна.

Химичният пилинг регулира омазняването и намалява възпаленията. За премахване на пигментациите са необходими около 2-3 процедури извършени през месец. Противопоказания за извършване на процедурата са наличие на вирусни инфекции на кожата, рани по лицето, по време на бременност и кърмене, при много чуствителна и тънка кожа. 


Като щадящ и с бърз възстановителен период метод може да се използва PDL (Pulse Dye Laser). С него могат да се третират – акне и белезите от него, хемангиоми, розацея, псориазис, телеангиектазии и други. С PDL лазерите се третират червените петънца и възпаленото акне. Лазерът е с дължина на вълната 595 nm успешно се справя със зачервяването и съдовите лезии. Действието му се осъществява чрез преминаване през слоевете на епидермиса и дермата, като лазерният лъч се абсорбира от оксихемоглобина в кръвоносните съдове, преобразува се в топлина и води до коагулация на съдовете, без да има опасност от засягане на околните тъкани. 


По време на процедурата няма болка, а е възможно няколко часа след нея да има зачервяване на кожата. Необходимо е и след тази процедура нанасяне на висок фактор слънцезащита. При третиране на белезите от акне са необходими няколко на брой процедури през 30 дни. Успешно се комбинират с химичния пилинг, но и между извършването на двете процедури отново трябва да има период от месец. Подходящо е и двата метода да бъдат планирани преди настъпването на лятото. Не се извършва при бременност, кърмене, локални инфекции в зоната на третиране.