За разлика от луничките, които някои харесват, а други  търсят начини да премахнат, трапчинките са всепризнат beauty елемент, който няма как да породи отрицателни емоции и мисли.
 
Освен това, откакто  Стивън Ликок заключи, че  „Много мъже се влюбват в трапчинката на бузата, а погрешка се женят за цялото момиче.“, трапчинките станаха още по-известни и добави още една точка в списъка “За“ брака.
 
Трапчинките се виждат най-ясно, когато човек се усмихне. Те, всъщност, представляват дефект на лицевият мускул Zygomaticus major. Когато той не е достатъчно дълъг, при свиването си „в усмивка“ стяга кожата и се образуват сладките дупчици.
 
Хората, които нямат късмета да са наследили този сладък белег, могат да разчитат на пластичната хирургия. Не са малкото вече хората, които седят в чакалните на своите лекари, очаквайки трапчинките в усмивките си.
 
Пластичната операция за трапчинки всъщност изгражда естествения процес. Интервенцията започва с малък безболезнен разрез от вътрешната страна на бузата, докато от външната страна не остават никакви рани или белези. След това малки абсорбиращи се конци се промушват по вътрешната стана на бузата и захващат кожата там, където се желае трапчинката. 
 
В началото трапчинката е там през цялото време, а след дни или седмици започва да се повява само при усмивка или друго движение на лицевите мускули. Белезите между вътрешната страна на кожата и мускулите ще образуват дупчицата дори след като конецът се разгради.
 
Процедурата може да се направи на всяка буза с всякакъв размер, дори да е възможно някои да са по-добри кандидати от други. Решението за местоположението на трапчинката се определя от пациента или лекарят избира най-подходящото място. Обикновено процедурата се извършва с местна упойка, а пациентът се чувства комфортно и е в съзнание през цялото време. Всичко трае около 20 минути и пациентът може да си тръгне още веднага.
 
Тази пластична интервенция е безопасна и ефективна, но трябва да се има предвид, че има малка вероятност от несполучливост и усложнения. Може мястото да се подуе или посинее. Но дори това да се случи, обикновено са необходими само няколко дни антибиотична терапия.
 
Перманентността е сигурна почти при 90% от случаите.  Рядко се случва конците да се разкъсат преди белегът да зарасне и резултатът да не е очаквания. Това е един от рисковете. А освен синините и подутините, е възможно отслабване на мускулатурата на бузите, което трае дни, седмица или повече. Това, разбира се, е рядкост.
 
Има и възможност за „обратно действие“. Ако резултатът надхвърля или е под очакванията, има вероятност хирургът да се поправи, въпреки че успехът на такава процедура не може да се гарантира напълно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
След интервенцията пациентът може да консумира каквото пожелае, изчаквайки и отминаването на упойващото действие. Най-вероятно ще се усеща болка или дискомфорт в областта на бузите, но това не би трябвало да е проблем за нормалното дъвчене и говорене.
 
Периодът на възстановяване трае около две седмици. За този период конците се разграждат, а кожата омеква и придобива по-натурален вид.  Когато тъканта във вътрешността на бузата зарасне, се свързват кожата с вече споменатия мускул и се образува трапчинката при усмивка или друга промяна в изражението на лицето.
 
Цената, както при всяка друга пластична операция, зависи от поставената цел, необходимото време и нужните средства за възстановяване.
 
Дали си заслужават усилията, средствата и времето, вложени в постигането сериозни естетични интервенции, зависи от нашите лични преценки и желания. Факт е обаче, че красотата и чарът често са само на трапчинка разстояние.