В митологията косата е символ на красота и сила. Модата в Холивуд, създава нови асоциации за мъжката сила и харизма чрез бръснатите глави на Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Вин Дизел... Но здравата и силна коса остава символ на самочувствие и увереност. Дали ще бъде заради добро здраве, млада възраст или добър ген, но повечето мъже приемат косата си за даденост… докато не я изгубят. Оплешивяването е доста чест феномен при много мъже, а не рядко и при жени.
 
При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване, предната част на скалпа обикновено не се засяга. Косопадът, засягащ мъжете, най-често се дължи на връзката тестостерон-дихидротестостерон. Мъжете с този тип оплешивяване обикновено имат нисък общ тестостерон, по-високи нива на свободен тестостерон и по-високи нива на общи свободни андрогени.
 
Освен тези физиологични процеси, обясняващи много малка част от причините, които може да има за оплешивяване, друг значим фактор е начинът на живот.
 
В наши дни проблемът с оплешивяването може да бъде решен благодарение на естетичната процедура за трансплантация на коса.
 
Тя се извършва като се взимат космени фоликули от зона, в която процесът на растеж е активен (донорска) и се присаждат в зона, засегната от оплешивяването (реципиентна).
 
Съществуват основно два метода на трансплантация:
 
FUT - при тази техника от тилната зона на скалпа се изрязва кожна лента, съдържаща космени фоликули. След това взетата донорска лента се фрагментира до оформянето на присадки, които се имплантират.
 
FUE – техника, при която се прави вакуум екстракция на фоликули от зони, незасегнати от процеса на оплешивяване, и трансплантацията им в проблемните участъци.
 
След операцията скалпът може да бъде много чувствителен. Може да се наложи да се взимат болкоуспокояващи в продължение на няколко дни. Задължително се поставя превръзка, обхващаща скалпа, в продължение на най-малко един или два дни. Също така може да се предпише антибиотик или противовъзпалително средство за профилактика пред първите няколко дни след процедурата. Повечето хора са в състояние да се върнат към ежедневието си след 2 до 5 дни.
NEWS_MORE_BOX
 
 
В рамките на 2 до 3 седмици след операцията е възможно трансплантираната коса да падне, но трябва да започне да се забелязва нов растеж в рамките на няколко месеца. Повечето пациенти виждат 60% от растежа на нова коса след 6 до 9 месеца. Някои лекари предписват допълнителни лекарства, за да се подобри растежа на косата след трансплантацията, но не е ясно дали това има значение за постигнатия ефект.
 
Както при всеки вид операция, трансплантацията на коса имат някои рискове, включително кървене и инфекции. Има също така и възможност за образуване на белези и неестествено изглеждащ растеж на новата коса.
 
По времето растежа на новите косъмчета някои хора имат възпаление или инфекция на космените фоликули. Антибиотици и компреси могат да облекчат проблема. Възможно е също да се загуби част от оригиналната косата в областта, в която са „засети“ нови кичури. Тази загуба се нарича шокова, но обикновено трае кратко, след което отново изниква коса.
 
Косата е нашият естествен аксесоар и символ на красота. Затова, оригинална или придобита, трябва да се грижим за нея. Най-малкото, което можем да й дадем , е да подбираме внимателно типовете шампоан, да не сме прекалено агресивни в триенето й при къпане, на изплакваме добре след баня и да не прекаляваме с честотата на миене.