Срещали ли сте термините Поколение Y, милениали, милениум поколение? Това са все синонимни изрази, които описват поколението на хората, родени в периода от края на 80-те до средата първото десетилетие от новия век. Докато първите милениали вече са около 30-годишна възраст, то родените в края на посочения период в момента са активни тийнеджъри. И наред с другите особености на възрастта си, днес те са сред най-активните „потребители“ в сферата на татуирането.

Според статистиката 38% от представителите на милениум поколението имат поне 1 татуировка по тялото си и биха си поставили още. Освен това голяма част от останалите им връстници не крият желанието си да ги последват. За сравнение едва 6% от представителите на предходната генерация са татуирани. Всичко това извежда на преден план въпроса за особеностите при татуирането в юношеска възраст и най-вече – доколко безопасно е това?

По този повод група педиатри от САЩ представят първи по рода си набор от препоръки за безопасност при татуиране, касаещи тийнейджърите. Основната идея на тези препоръки е да се насочи вниманието на юношите и на техните родители към главното условие за безопасност при татуиране, а именно качествен избор на опитен татуист и стриктно придържане към препоръките му.

Това е най-сигурното превантивно средство за контрол на евентуалните последствия след татуиране – зачервявания, обриви, локални или общи инфекции и др. Изключително важно е да се разчита на поддържани студия, добре стерилизирана апаратура, прясно мастило, хирургически ръкавици и прочие, но стриктното придържане към препоръките на специалистите  не отстъпва по важност на тези условия.

А тези препоръки включват както внимание по време и след татуиране, така и мерки, касаещи периода преди поставяне на татуировка. В това число влизат 2 много важни условия:

 

NEWS_MORE_BOX

 


  • хора, които се лекуват със стероиди или други имуносупресори, които отслабват имунитета и може да нарушат оздравителния процес на кожата, трябва да избягват тауирането
  • същото важи и за хората, които не са си поставили ваксина против хепатит или тетанус

В допълнение специалистите напомнят, че премахването на татуировка е много по-трудно от поставянето ѝ и това изисква пълна убеденост в желанието за татуиране. Това е важна особеност, особено в тийнейджърска възраст, когато непостоянството е „втора природа“ на човека.