Таласотерапията представлява лечение с морска вода.


Морската вода притежава уникален състав от минерални соли и олигоелементи. Минералните соли в морската вода са предимно хлориди, сулфати, карбонати, останалите са съединения на силиция, фосфор, органични вещества.

 


Соленият вкус на водата се дължи на наличието на натриев хлорид, а горчивият на магнезиев хлорид, натриев сулфат и магнезий.


 


Освен минералните соли и органичните вещества моската вода съдържа и азот, кислород, въглероден диоксид.

 


Именно поради богатия състав на морската вода все още в лабораторни условия  не е възможно тя да бъде получена по лабораторен път.


Заради богатия състав морската вода притежава терапевтични за организма и кожата свойства. При престой във водата в епидермиса проникват електролити, които променят средата и повишават реактивността на тъканите, като активизират обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките.


Най-ефективно морската вода се попива от кожата през потните жлези след прекратяване на потоотделянето. Ето защо се налага преди баня с морска вода да се проведе престой в сауна. В този случай се поемат около 10 мл вода от кожата.


Колкото и малко да изглежда това количество, то е достатъчно, за да предизвика реакция от страна на организма, подобна на стрес. При това нервната система получава мощен импулс и морфологичната картина на кръвта и артериалното налягане се стабилизират.


Къпането в морето влияе благоприятно и на работата на вътрешните органи, намалява хипертонуса на мускулите и спомага нормализирането на метаболитните процеси.


Налягането на водата подобрява кръвоснабдяването на сърдечно-съдовата система: съкращава се честотата на пулса, което намалява стресовата натовареност на сърцето.


Минерално богатство
Солите и олигоелементите на морската вода се попиват от порите на кожата като я реминерализират. По този начин се спомага балансирането на физиоличните процеси в кожата.
 

 

Въздействие на минералите на морската вода:

 • магнезият повишава периодът на жизненост на клетките и забавя процесите на стареене,
 • натрий – нормализира кисело-алкалния и воден баланс на кожата,
 • калий – спомага образуването на нови млади клетки, подобрява адсорционните свойства на кожата,
 • желязото – участва в производството на пигмента меланин и доставката на кислород в кожата,
 • калций – под влиянието му текат по-бързо възстановителните процеси на кожата, осигурява защита от инфекции и извежда от организма токсини и други отпадни продукти от разрушителния процес на мастните клетки,
 • сяра – предпазва кожата от възпалителни заболявания,
 • бром – действа като антисептик,
 • силиций – укрепва капилярите и стимулира растежа на косата,
 • фосфор – е необходим за здрави нокти, коса и зъби.
 • йод – катализатор на органичните процеси и обмяната на веществата,
 • цинк – предпазва от развитие на себорея и пърхут и забавя процесите на стареене на кожата.В продължението: в кои географски райони какво да лекуваме чрез таласотерапия