Акнето е често срещано заболяване в дерматологията. Това е възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба, гърдите и раменете (области, в които мастните жлези са в най-голямо количество).

 

Появата на акне се дължи на влиянието на различни фактори. Основно значение за неговото възникване е генетична предразположеност. Допълнително има много фактори на средата, които оказват влияние: козметични средства, лекарства, някои ендокринни заболявания, излагане на слънце и др. Появата му при тийнейджърите е резултат от засиленото производство на полови хормони. След 25-годишна възраст то се активизира поради хормонален дисбаланс, причинен от стрес, от проблеми с щитовидната жлеза и обмяната на вещества в организма, след употреба на медикаменти. 


 

Най-разпространено лечение на акне е прилагането на различни лосиони, кремове, гелове, често се изписват антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди и др. Съществуват вече съвременни методи за неговото третиране. Процедурите, които могат да бъдат използвани:

 

Химичните пилинги (най-често с млечна, салицилова, пирувикова, бадемова, азелаинова или гликолова киселини) имат противовъзпалително и антисеборейно действие. Видът химичен пилинг се определя според проблема. Подходящ за лечение на акне е азелановият пилинг. Той е повърхностен пилинг, с минимално време на възстановяване, съчетавайки салицилова киселина и азелаинова киселина. Подновява кожата, като премахва мъртвите клетки от повърхността и стимулира метаболизма на клетките отдолу. Препоръчва се курс от 4-6 процедури през 10-дневен интервал.

 

Най-ефективен, но най-рисков и с тежък възстановителен период е лазерният пилинг (СО2 лазер). По-леки, но ефективни процедури са тези с фракциониран аблативен лазер (ActiveFX, Lumenis) и неаблативен фракциониран лазер (ResurFX, Lumenis).

 

В борбата с акнето и белезите се включва иновативната микронидлинг терапия. Принципът на работа е доставяне в дълбочина на радиочестота и LED светлина чрез микроигли. Синята LED светлина унищожава бактерията, причиняваща възпаление при акне, а радиочестотата предизвиква оздравителните процеси и производството на колаген, което заличава белезите и в същото време свива разширените пори. 

 

Месец преди да предприемете лечение на белези от акне не бива да се излагате на слънце или солариум, нито да имате тен. Предпазването на лицето от ултравиолетовите лъчи няколко месеца след манипулацията също е задължително.