Причините за появата на целулит са многобройни и съвкупни. Наследствената предразположеност е на водещо място, следвана от възрастта, след тях идва ред на нездравословното хранене, заседналия начин на живот, недостатъчна хидратация и стрес. Понякога появата на целулит може да бъде провокирана от настъпил хормонален дисбаланс в организма. 


Съществуват различни видове процедури в борбата с портокаловата кожа, като тяхното съчетание, заедно с правилен режим на хранене и прием на дотатъчно течностто, могат дългосрочно да направят кожата гладка, еластична и по-добре изглеждаща. 


Антицелулитният масаж представлява масажна терапия, при която с ритмични движения се раздвижват и разбиват натрупванията на мастна тъкан. Няма как с леко потупване на кожата да се премахнат неравностите по кожата. Терапията е подходяща за мъже и жени от всички възрасти, независимо от тяхното тегло и физическата им структура. Подобрява се вида на кожата, раздвижват се мускулите, спомага за намаляването на целулита и подобрява кръвообращението. Необходими са няколко процедури, за да бъде постигнат ефект. Продължителността на една сесия е около 45мин. За максимален ефект е прeпоръчително да бъдат направени между 5 и 10 процедури.Апарати, които работят с мултиполярната радиочестотата и магнитно. Мултиполярната радиочестота прониква равномерно върху зоната, която се обработва. Загрява тъканта в дълбочина до 3,5 см, която обхваща мастите натрупвания и целулита. Енергия, която се доставя, е концентрирана в зоната на обработване и ускорява метаболизма, кръвообращението и лимфния поток. Мастните киселини изтичат през нарушената цялост на мемраната на клетките и се изхвърлят от организма чрез попадане в лимфата и се отделят чрез бъбреците. Стимулира се производството на колаген и еластин, а кожата придобива по-гладък и стегнат вид. Пулсиращи магнитни полета - стимулират кръвоснабдяването на третираната зона и производството на нови кръвоносни съдове. Подобрява се кръвотока към клетките и обогатяването им с хранителни вещества и кислород.

 

Мезотерапията е медицинска процедура, която включва инжектиране на коктейли базирани на хиалуронова киселина. С тази процедура се достига до средния слой на кожата, в който се поставят биологично активни вещеста, подомагащи синтеза на колаген и еластин, които помагат за подобряване състоянието на кожата. При мезотерапията, недостатъкът е лекият дискомфорт и възможността за появата на хематоми, които отшумяват в рамките на седмица.
 
Процедурата е универсална и подходяща за различни области на тялото. Използва се най-често при мимически бръчки, признаци на стареене на кожата, стрии, умерени мастни отлагания, целулит, косопад и т.н. Обикновено отнема около 20 мин., в зависимост от големината на зоната, която се инжектира. Могат да се направят няколко на брой процедури през различен период от време.

 

Процедурите не е препоръчително да се правят при бременност, кърмене, локални инфекции, онкологични заболявания. За максимален и бърз ефект тяхното комбиниране дава най-добри резултати.