В заключителната статия от поредицата ще се запознаем със страничните ефекти от поставянето на хиалуронова киселина. Самата хиалуронова киселина не носи голям риск, но поставянето ѝ изисква много познания и опит. Това е и причината да се препоръчва поставянето на дермален филър да се извършва от лекар дерматолог. Страничните ефекти могат да се разделят основно на два вида - свързани с използвания препарат и свързани с техниката на инжектиране.


Страничните ефекти, свързани с препарата на хиалуроновата киселина се дължат не на самата хиалуронова киселина, а на добавките към нея. Това е и причината при продължително поставяне на дермални филъри да се използва една и съща марка препарати или такива, чиято съвместимост е сигурна.


Може да има реакция на непоносимост към някоя от съставките на филъра. Обикновено се появява няколко дни или седмици след естетичната корекция и може да бъде израз на алергична реакция, неалергична възпалителна реакция или инфекция. Състоянието трябва да бъде разграничено от синини и подувания, следствие от техниката на инжектиране. Състоянието обикновено е напълно лечимо, като колкото по-рано започне терапията, толкова по-добри са резултатите, въпреки че понякога остава и белег.


 
При поставяне на филъри около очите са описани и специфични реакции, свързани с особеностите на мястото на вкарване - засилени отоци на клепачите при общо заболяване на организма, свързано с температура, възпаления или задръжка на течности. При поставяне на очила за плуване може да се наблюдава неправилно разпределение на хиалуроновата киселина и нежелан ефект от процедурата (подпухване в зоната около очите).


Описани са и случаи на размножаване на бактерии в поставения филър, които достигат до него чрез кръвоносната система при поява на инфекция на съседни структури – синуси, зъби, кожа, гърло, сливици и други.

 

NEWS_MORE_BOX


Втората група странични ефекти са свързани с техниката на инжектиране. Могат да се получат инфекции, засягане на анатомични структури в зоната на главата и шията и др.


Инфекции с патогенни бактерии се получават, когато по време на апликацията на дермалните филъри не се спазват правилата на асептика и антисептика. Повечето подобни инфекции се лекуват за около 3-5 седмици (прилагат се локално и системно антибактериални средства), но обикновено белезите са неизбежни.


Може да се появят „буци”, „подутини”, „възли” и други, които са с цвета на кожата и са налични веднага след манипулацията, при неправилно изпълнени корекции. В някои случай дори липсва ефект. При повърхностно поставяне на филъра се наблюдава т. нар. Тиндалов ефект - филърът се вижда под кожата. Кожата синее, въпреки че филърът е прозрачен.


При инжектиране на филъри в кръвоносни съдове се запушва кръвоносният съд и се  появява кожна некроза, заздравяваща с белег. Може да се стигне до нарушаване на зрението на едното око, дори и имитиране на инсулт. В редки случаи може да бъде засегнат и нерв.


За коригиране на нежелан ефект от хиалуроновата киселина се използва ензим - хиалуронидаза. Той е безопасен продукт, но е възможно да предизвика алергична реакция. Ако имате доказани алергии, прекалено чувствителна кожа, информирайте лекаря си преди процедурата, за да се избегнат рисковете.