Спуканите капиляри по кожата (особено на лицето) водят до естетични проблеми и понижено самочувствие. Има някои правила, които да спазваме, за да предотвратим, или да намалим вероятността от поява на спукани капиляри. Като при всяко едно друго заболяване и тук важи правилото, че превенцията е най-доброто лечение.


Измиването на лицето се препоръчва да бъде по-внимателно - не прекалено енергично. По този начин не се прилагат резки движения на повърхността на кожата.

 


Топлината води до разширяване на кръвоносните съдове и при тънки стени може да доведе до спукване на повърхностни капиляри. По тази причина не бива да се използва прекалено гореща вода. Не се препоръчва използване на сауна, горещи компреси и топли маски на лицето. 


Необходимо е кожата да се пази от пряка слънчева светлина и да се използват слънцезащитни продукти. Освен това студеното, ветровито време може да увеличи честотата на спукани капиляри. Необходимо е да се използва шал за защита на лицето. Предпазването на лицето от механични наранявания е много важна, тъй като всяко нараняване може да доведе до спукване на капиляри и поява на червени петна.


Консумацията на алкохол трябва да бъде ограничена, тъй като той повишава кръвното налягане и може да предизвика дилатиране (разширяване) на капилярите, както и тяхното спукване. Кафето и пикантните храни също могат да доведат до увеличение на появата на спукани малки кръвоносни съдове. 


В естетичната дерматология се използват различни методи за справяне с проблема със спуканите капиляри по кожата. Един от първите методи на избор са различни козметични средства (кремове, серуми, маски). Създадени са цели лечебни серии за справяне с наранените малки кръвоносни съдове.


Естетични процедури, които могат да бъдат приложени на кожата при проблем със спукани капиляри са фототерапия, лазерно лечение, озонотерапия, химичен пилинг. Терапията се избира след консултация с дерматолог. След прилагане на подходяща процедура резултатът се фиксира с подходящи козметични средства.


Озонотерапията представлява използване на средства с озон (атмосферен газ). Най-общо методите могат да се разделят на инжекционни и повърхностни (кремове, серуми за външно приложение). Прилагат се различни смеси като се цели стимулирне на кръвообращението и образуването на колаген.

 

Потребностите за премахване на разширените капиляри от лицето наложи в практиката на дерматолозите прилагането на лечебни методи, които включват третирането на разширените съдове чрез различни видове лазери. Това  промени значително терапевтичните възможности, направи процедурите приложими в амбулаторни условия и намали времето за възстановяване.


Преди да се третират лазерно разширените и спукани капиляри е важно да се знае, че не всички са подходящи за такъв вид терапия. От голямо значение е да се подберат подходяща лазерна система, както и подходящите съдове, които да бъдат третирани.


Прави се програма за правилно лечение, която включва третираните зони, брой посещения и спомагателни средства за справяне с проблема. В повечето случаи ефект се постига след 3 и повече процедури. 


Самата процедура по лазерна терапия може да предизвика известна болезненост и да се наложи използването на локални обезболяващи средства.Непосредствено след процедурата пациентът може да усеща лека болезненост или изтръпване. Освен болката е възможно след процедурата да има остатъчно зачервяване, което в повечето случаи избледнява до 24 часа.


Възможни са някои нежелани реакции по време или след процедурата. Могат да се появят светли или тъмни петна по кожата в третираната област. Вероятността за такъв тип реакция се намалява при използването на подходяща слънцезащита и избягване на слънчевата светлина. Друго рядко наблюдавано изменение е появата на мехурчета или ранички до седмица след манипулацията. Те са свързани с използването на по-висока от необходимата енергия и изискват лечение.