Разширените вени и капиляри в областта на лицето са сред един от основните проблеми, ангажиращи естетичната медицина при млади хора и хора на средна възраст, за които красотата и естественото излъчване са водещи при поставянето на собствена оценка за външността. Днес все повече навлизат лазерните процедури, с които се третират разширените вени и капиляри във видимите зони на кожата.
 
Тези методи се базират на познатия ефект от лазерно приложимата епилация, при която се постига специфична фототермолиза. Това са процеси, при които се премахват определени зони с нежелани прояви на белези от разширени кръвоносни съдове с малък или по-голям калибър.Съответно в зависимост от желаната зона за лечение се избират съответните високочестотни импулси, продължителност и интензитет на лъчението.

В последните години водещи компании и екипи от специалисти по кожни болести инвестират ресурси за създаването на точната апаратура, с която да се премахват по възможно най-бърз и ефективен начин различните по големина съдови белези. Според статистиките, най-често третираните зони са тези в областта на лицето под очните ябълки и около шията, защото според съвременната модна икона това са най-видимите зони от човешкото тяло и са точно тези, които правят първо впечатление при запознанство между непознати личности.

Наскоро е въведена и най-новата техника за лечение на съдовите белези посредством лазерна светлина. Тази техника може да се определи като "последен писък на техниката", тъй като комбинира различни лазерни варианти и съответно улеснява напълно и позволява индивидуален подход при терапията на съдовите белези, което разбира се рефлектира и върху ефикасността от процедурите.

Що се отнася до третиране на съдове и белезите им, таргетна структура за лазерното лъчение са съединенията на хемоглобина в кръвта. След множество проведени проучвания се определя, че най-добрата дължина на вълната при третиране на този специфичен козметичен дефект е 530 нм. Откритието може да се срещне под формата на специфични лазери, известни в практиката като "зелени лазери". Този тип техника се представя от възможността за намиране на точната стойност и интензитет на лазерното лъчение, при което страничните ефекти от процедурата, отговарящи на висок фактор на травматичност при остарелите методи, намаляват драстично, а терапевтичният прозорец остава все по-широко открехнат.

Учените са доказали, че дължина на вълната на лазерното лъчение от 530 нм е идеална при лечението на съдови белези. Нейната терапевтична зона е епидермисът - най-повърхностният слой от кожата, където са разположени най-крайните разклонения на артериалните и артериолни разклонения в кожата - капилярите. Зони с толкова богато кръвообращение, обусловено от гъста капилярна мрежа, се срещат в областта на лицето около очите, носа, бузите и около китките и глезените.
 
Патогенетичният механизъм на лазера се обяснява с възможността различните вълни да бъдат погълнати от хемоглобиновите съединения в съдовете. По този начин се развива силна термична реакция, която предизвиква фотокоагулация в таргетните съдове. В последствие топлинното лъчение се задържа в съдовете и разрушава тяхната повърхност, което предотвратява възможността за развитие на нови колатерални съдове в същите зони.

NEWS_MORE_BOX


За да докажат перфектността на съвременните методи за лазерно лечение на съдови белези, учените поставят в новото си откритие и модул с почти двойно по-голяма дължина на вълната, което позволява терапията на белезите да се осъществява на още по-дълбоко ниво в кожата. По този начин се подлага на лечение кожният слой дерма и понякога хиподерма при по-слаби индивиди, тъй като хиподермата на практика представлява слоят от кожата, изграден от мастна тъкан. Според обема на подкожната мастна тъкан съответсва и вероятността за най-добро лечение на най-дълбоко обусловените кожни белези от съдовите разширения.

Тъй като повечето аналогични методи от по-стари открития включват богат пакет от проява на странични реакции по време и след процедурата, учените разработват специална част от лазера, която да излъчва охлаждащо лъчение върху кожата, което намалява вероятността за термично увреждане и евентуално развитие на контактен дерматит, като първично усложнение от лазерното лъчение.

Терапията е доказано като високо ефективна, според мнозина специалисти по кожни болести, при терапия на някои кожни заболявания, като доброкачествени хемангиоми, оперативни белези, венозни рани, съдови звезди при някои чернодробни заболявания и други.