Красивите сини очи, превърнали се в мотив за множество балади и любовни стихове, са се превърнали в блян за много от хората, предимно сред нежната половинка на човечеството.

 

С такива очи се раждат не повече от 17% от населението. Сега учените са открили нов вид процедура, която трансформира кафявите очи в сини.


 

Това се случва посредством специална лазерна операция. Уникалната технология е в процес на разработване в компанията Stroma Medical.

 

В основата на разработката стои отделянето с лазер на тъмния пигмент в окото, което не вреди на зрението и не носи опасност за здравето на човека.

 

Процедурата, струваща около 5 000 щатски долара, ще отнема не повече от 20 минути.

NEWS_MORE_BOX

 

Операцията "дава път" на синия цвят, който заменя кафявия в рамките на две-три седмици след процедурата.

 

Промяната остава завинаги, а процесът е необратим.

 

Трансформацията е възможна само в тази посока - сините очи не могат да бъдат направени кафяви по същия метод, предупреждават експертите.

 

Въпреки тези "рискове", смята се, че технологията ще бъде много търсена. Така е, тъй като обикновено хората с кафяви очи искат да имат сини, а не обратното.

 

Синият цвят на очите е доста рядък, особено извън Европа, тъй като той е причинен от генна мутация, довела до снижено производство на меланин.