Лечението с Botox може да има благоприятно действие за хора, страдащи от астма, констатират австралийски учени.


Botox или ботулиновият токсин тип А (onabutulinumtoxin A), е широко разпространен в естетичната медицина като изглаждащ бръчките агент, но освен това си качество той може да се използва и за терапия при някои здравословни проблеми.Инжектирането с Botox в един от гласните мускули може да намали и предотврати астматичните пристъпи при хора, страдащи от астма. Лечението няма да излекува заболяването, но ще облекчи симптомите, твърдят експерти.


Ботулиновият токсин се синтезира от бактериите Clostridium botulinum. Действа върху нервните клетки като предизвиква паралитичен ефект.

 


NEWS_MORE_BOX

 


Именно това е ефектът, който изследователите използват при новата терапия на астматични пристъпи. Целта е да се парализират мускулите, които са отговорни за пристъпите и затрудненото дишане.


Все още изследването е в стартов етап, но учените са уверени, че умерената употреба на Botox в тази насока е напълно безопасна за пациентите.


Botox се използва и за лечението на много различни заболявания и състояния като кривогледство, хиперхидроза (обилно изпотяване), мигренозни пристъпи, повишен тонус на мускулите, при детската церебрална парализа и други.