Хемангиомите са вид родилни петна, причинени от наличието на сплетения от много малки кръвоносни съдове. Обикновено, тези петна могат да останат с първоначалната си форма, но могат и да увеличат размерите си през първата година от живота на детето.

Съществуват три основни вида хемангиоми: капилярни хемангиоми (ягодови хемангиоми), дълбоки хемангиоми и смесени хемангиоми.

Капилярните хемангиоми имат червеникав цвят и са леко грапави. Те се развиват главно по гърба, главата и лицето.

Дълбоките хемангиоми са грапави със синкав цвят. Понякога тези петна изискват премахване чрез хирургическа намеса.

Самото име на смесените хемангиоми подсказва, че те са комбинация от останалите два вида.

Хемангиомите са най-често туморни образувания и се развиват главно по врата и главата. В редки случаи те могат да се развият и по вътрешните органи, като стомах, черен дроб, бъбреци и черва.

NEWS_MORE_BOX

 

50% от хемангиомите изчезват след навършване на петгодишна възраст, 70% - след седемгодишна възраст и 90% след - деветгодишна възраст. Въпреки изчезването си, повечето хемангиоми остават белег, който се налага да бъде премахнат.

Инжектирането или пероралното приемане на кортикостероидни медикаменти може да помогне за лечението на хемангиомите, но крие и своите рискове за здравето. Кортикостероидните лекарства повишават риска от високо кръвно налягане, повишаване нивата на кръвната захар, забавяне в растежа или катаракта.

Някои хемангиоми могат да се третират и с лазер, за предотвратяване на растежа им. Евентуалният риск от това лечение са кожни язви и белези.