Родилните петна са оцветени части на кожата, които са налице при раждането или се развиват  съвсем скоро след това. Те могат да бъдат с различни цветове. Някои петна могат да бъдат просто оцветявания върху повърхността на кожата, а други се “издигат” от повърхността й – изпъкнали, или пък са под нея – подкожни.
 

Класификацията на родилните петна е следната

  • Розови петна
Те засягат около 1/3 от новородените и обикновено се появяват около врата, но също така могат да засегнат зоните около очите, челото, носа, горната устна или клепачите. Представляват гнезда от кръвоносни съдове, които са плоски и розови на цвят.
 
  • Петна тип "кафе със сметана"
Те са причинени от твърде богатата пигментация. Единично такова петно обикновено не е признак за здравословен проблем, но когато са повече или са придружени с появата на лунички може да предизвикат неврологичен дисбаланс. Повечето петна от този тип не изчезват. Може да увеличат броя си, но не се нуждаят от лечение, тъй като не са опасни.
 
  • Монголоидни петна
Те са гладки, каменно синьо-зелени, най-често са разположени ниско през гърба и по дупето. Появяват се по-често при деца от Азия и Южна Европа. Монголоидните петна най-често изчезват до ученическата възраст без някакво по-специално лечение.
 
  • „Ягодови“ хемангиоми
Хемангиомът е образувание от оплетени тънки кръвоносни съдове. Ягодовият хемангиом се открива на повърхността на кожата, обикновено по лицето, главата, гърба или гръдния кош. Познава се по червения или лилав цвят и по леката грапавина.
 
  • „Щъркелови белези“
На медицински език тези белези се назовават под общото наименование съдови екстазии. Представляват повърхностни розови петна по кожата. Най-често са разположени по клепачите, носа, горната устна или по врата. Най-общо казано, това са най-често проявяващите се по лицето кожни образувания от родилен характер.
 
  • Вродени невуси
Тези петна приличат на бенки, но често са с неравна форма. Някои могат да са доста обширни. Имат кафяв цвят като нюансите могат да варират от светлокафяво до тъмнокафяво, почти черно. Невинаги са гладки, могат да бъдат и с неравна повърхност.
 

Какви са вариантите за премахване на родилните петна?

  • Използване на костикостероиди – те могат да бъдат приемахни като хапчета или да се инжектират направо в родилното петно, за да предизвикат свиването му или да спрат растежа му. Кортикостероидите обаче може да имат странични ефекти като увеличаване на теглото и закръгляне на лицето – обикновено изчезват при приключване на лечението. 
 
  • Лазерна терапия – тази терапия се прилага, когато петната са близо до повърхността на кожата.  Лазерите, които се използват за премахването на родилни петна, функционират чрез облъчване с интензивна светлина с определена дължина на вълните така, че да се осигури абсорбиране от таргетните тъкани (хемоглобин в разширените кръвоносни съдове или меланин в хиперпигментните петна) на кожата с цел изравняване на цвета и по този начин родилните петна стават по-незабележими. При проникването на лазерния лъч през кожата, той изсветлява по-тъмните участъци. 
 
  • Хирургическа намеса – Когато никакви други лечения не са дали желания резултат или когато белегът се намира върху вътрешен орган, съответният белег  трябва да бъде оперативно премахнат. 

Какви са рисковете?


Рисковете от премахване на родилни белези варират от алергични реакции към инжектираното вещество до увреждане на локалните нерви от лазера или операцията, което обаче се среща рядко.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Един от най-често срещаните неприятности след отстраняването на родилни петна е оставането на белег.
 
Трябва да се отбележи и това, че лазерното отстраняване на петната не гарантира постоянен резултат. Лазерът е насочен към пигментациите на повърхността на кожата. Понякога пигментациите се разполагат доста по-дълбоко в кожата и лазерът не ги достига. Тези участъци с времето могат да се надигнат и родилното петно да се възстанови отново. Разбира се, лазерната терапия може да се проведе отново за отстраняване на новопоявилото се петно.
 
Съществуват и някои рискове, свързани с промяната на пигментацията, извършвана от лазерите. Възможно е прекалено засилване на пигментацията или прекалено изсветляване на кожата. Кожата може да стане на петна, с участъци от по-тъмна кожа, заобиколени от петна по-светла пигментация.