Липосукцията е позната сред населението, като бърз и ефикасен начин за достигане на по-добра фигура. При нея мазнините биват втечнявани и изсмуквани от различни части на тялото, като коремна област, бедра, седалищни мускули, врат, брадичка, гръб и др.  Извличането на мазнините се извършва чрез канула – дълъг, кух инструмент, който се въвежда под кожата и чрез прилагане на вакуум отвежда мазнините извън тялото.
 
Липосукцията обаче не е напълно безопасна процедура. Тя все пак представлява оперативна интервенция и като такава носи своите рискове за здравето. Кои са фактите, за които хирурзите мълчат до последно?
 
При всяка хирургическа процедура са възможни усложнения, като при по-мащабни процедури усложненията са по-вероятни.  Всяко едно от следните състояния е описано като възможен страничен ефект по време на или след липосукция:
 
  • Натъртвания и синини – възможни са, ако пациентът е приемал противовъзпалителни лекарства, като аспирин.
  • Възпаления – при възпаления след липосукция е възможно те да останат до 6 месеца след операцията, като през това време е вероятно през входната точка на канулата да има гнойно течение.
  • Контурни несъвършенства – ако  пациентът има ниска еластичност на кожата, премахването на мазнините е било неравномерно или кожата е зарастнала неправилно, големи участъци от нея могат да останат перманентно засегнати. Кожата може да остане отпусната и висяща, а в някои случаи могат да се формират и джобове с течност, която трябва да се дренира.
  • Инфекции – макар да са рядкост, кожните инфекции след липосукция са достатъчно често явление, за да им бъде обърнато адекватно внимание: повечето от тях оставят трайни белези.
NEWS_MORE_BOX
  • Пулмонарен емболизъм – ако част от втечнената мазнина попадне в кръвоносен съд, може да се придвижи до белите дробове, където да възпрепятсва дейността им. Това състояние е животозастрашаващо.
  • Лидокаиново натравяне – по време на процедурата, пациентът може да получи алергична реакция към един от няколкото седатива – лидокаин или просто количеството лидокаин да се окаже прекалено голямо. Лидокаиновата интоксикация започва с леко изтръпване, последвано от конвулсии, изпадане в безсъзнание и е възможно да доведе до дихателен или сърдечен арест.
 
Пациентът винаги трябва да бъде наясно с възможните оперативни и постоперативни усложнения и рисковете от манитулациите, на които се подлага.