Тежките рани като изгарянията могат да причинят не само белези, смущаващи самочувствието, но също и проблеми в движенията на тялото и загуба на сетивност. За щастие тези проблеми могат да се решат с някои методи на естетичната медицина...

1. Присаждане на кожа

Този метод често се използва при пациенти с изгаряния. Трансплантацията на кожа представлява отстраняване и трансплантация на здрава кожа от една част на тялото към друга. Операцията се извършва, за да се замени кожата на местата, в които тя е повредена. Най- често за кожни присадки се използва кожа от вътрешната част на бедрата, задните части, кожата под ключицата, пред и зад ушите и кожата от горната част на ръката.

2. Микрохирургия

При загуба на пръст, ухо, нос, дори устни при изгаряне микрохирургията дава възможност липсващите части от тялото да се „зашият“ обратно на мястото им. С други думи, това е процедура, при която се използва микроскоп като хирургичен инструмент в реконструктивните манипулации, които извършва. С помощта на микроскопа  хирургът действително  зашива  малките разкъсани кръвоносни съдове и нерви като по този начин възвръща функционалността на загубената част от тялото.
NEWS_MORE_BOX
 
 

3. Тъканна експанзия


Експанзията на тъкани е медицинска процедура, която дава възможност  на кожата да "расте" допълнително и така да се използва с реконструктивни цели. Това се постига чрез поставяне на инструмент, известен като "балон разширител", под кожата в близост до засегнатия район. С течение на времето този балон постепенно се изпълва с физиологичен разтвор (солена вода), като по този начин кожата, заедно с балона, също расте бавно. На същия принцип кожата на жената се разтяга по време на бременност.
 
След като кожата е нараснала достатъчно, тя се използва за коригиране или реконструиране на повредената част от тялото. Тази процедура често се използва за реконструкция на гърдите.
 

Какво се случва след операцията? 

След  всяка операция с участието на отстраняване и трансплантация на кожата е изключително важно да се следват стриктно  инструкциите  и насоките  за грижа за раните, предоставяни от лекаря, тъй като рискът от инфекции и други усложнения е голям.
 

Кожни промени след козметична хирургия

Нужно е търпение до постигането на пълното възстановяване след такава процедура.  С извършването на следоперативните манипулации  започват да се забелязват промени в цвета, външния вид и усещането на кожата в мястото на операцията. Може да се  усещат  изтръпване, бодежи или лека болка около разрезите. Това е нормално. Тези усещания отшумяват в продължение на няколко месеца.
 
 
Признаци на инфекциите на хирургичното място
 
Ето някои от симптомите, които биха могли да известят за развиваща се инфекция. При поява на дори един от тях, лекарската консултация е задължителна.
 
 • Бели петна или мехури около оперираното място;
 • Зачервяване, чувствителност, подуване на мястото на операцията;
 • Течност от разрезите. От време на време малко количество кръв  или жълтеникава  течност може да се оттекат. Ако това продължава обаче дълго, това е знак за проблем.
 
Може да се появят общи признаци на инфекция, които също да изискват медицинско лечение. 
 
 
Ако се забележат  някои от следните симптоми, трябва да е потърси лекарска помощ възможно най-бързо:
 
 • Устойчиво повишаване на телесната температура по-висока от 37 градуса;
 • Изпотяване или втрисане;
 • Обрив;
 • Болки или драскане в гърлото при преглъщане;
 • Устойчива  суха или влажна кашлица, която продължава повече от два дни;
 • Бели петна в устата или  върху езика;
 • Гадене, повръщане, диария;
 • Затруднено уриниране: болка или парене; също и често уриниране.