Кръвната плазма представлява течната компонента на кръвта. Тя е съставена предимно от вода (90-92%) и разтворени в нея органични (хормони, ензими) и неорганични (минерали) вещества. Кръвната плазма се получава чрез центрофугиране на прясна кръв. В епруветка по този метод кръвната плазма се получава като горен полупрозрачен течен слой, а на дъното се утаяват кръвните клетки. 


Центрофугирането на собствена кръв се прилага в много области на медицината, включително естетичната дерматология. Използваният материал се нарича обогатена кръвна плазма. Методите за използване на собствена кръв за получаване на други тъкани, за заздравяване на рани и различни подмладяващи и разкрасителни процедури се развиват все повече.


В ортопедията плазмотерапията се прилага след оперативни интервенции, при травми на меките тъкани, както и на ставите и сухожилията. Инжектирането на кръвна плазма в посочените случаи води до намаляване на възпалението и болката. Прилагането на метода позволява намаляване на количеството прилагани медикаменти и скъсяване на оздравителния период. В ортопедията плазмотерапията се използва и при лечение на артрит и артроза.Обогатената на еритроцити кръвна плазма намира приложение и в съвременната стоматология. Чрез използването на собствена кръв се постигат по-предвидими резултати при заздравяване на рани след екстракция (изваждане) на зъб. Костта и меките тъкани се възстановяват в по-кратък срок и в по-голям обем. Това е важно при последващо лечение с дентални импланти.


В дерматологията кръвната плазма се използва за плазмолифтинг. При плазмотерапия след съответната обработка на кръвната плазмата тя се инжектира на точно определени места в дермата, където има нужда от подхранване, хидратация, подмладяване и стимулиране на колагена. 


След инжектирането на плазмата в кожата, тромбоцитите се активират и освобождават наличните в гранулите им растежни фактори. По този начин се стимулира клетъчното размножаване и се установява засилено образуване на колаген и еластин, които са отговорни за плътността и еластичните свойства на кожата. Освен тези вещества, под влияние на растежните фактори се засилва процеса на образуване на нови капилярни съдове, което води до засилен кръвоток в третираната област и по-ефективно снабдяване с хранителни вещества на кожата.


Плазмолифтингът е естествен начин за поддържане и подмладяване чрез инжектиране на продукт от нашата кръв. 

 

Следва продължение