Повечето естетични процедури, които се прилагат върху тялото са чувствителни към слънчевото греене. Лятото е сезонът, през който не може да се прилага лазерната и фото епилация, различните инвазивни и инжекционни методи за стягане кожата на лицето и тялото. 


Стремежът на дамите към красива фигура обаче е целогодишен. По тази причина, докато почиваме от някои разкрасителни манипулации можем да се отдадем на други. Такива биха могли да бъдат част от процедурите за премахване на целулита по тялото и извайване на стройна фигура.


Целулитът или „портокалова кожа“ е състояние познато на над 90% от жените по света. Почти всяка една дама, сблъскала се с проблема, в даден период от живота си се е опитала да се пребори с него. Целулитът представлява натрупване на отпадни вещества, вода, мазнини в подкожния клетъчен слой. Най-често се наблюдава по бедрата, ханша, корема, паласките. Появяват се трапчинки по кожата, които се смятат за доста не привлекателни сред дамите.В началото на борбата с целулита е промяната в някои хранителни навици. Има няколко основни неща, които е хубаво да се спазват. За разтварянето на натрупаните излишни вещества е необходимо да се пие достатъчно количество вода. Приемът на въглехидрати и наситени мазнини е добре да бъде ограничен. Препоръчва се и ограничаване на приема на сол.


Спортът благоприятства по-бързото премахване на целулита. Тренировките няколко пъти седмично подпомагат метаболизма и тонизират тялото. Такива могат да бъдат крос в парка, танци, йога, фитнес и други.


Процедурата, за която всяка жена се сеща, когато се спомене за целулит е ръчният (мануален) масаж. Много студия предлагат процедурата и има богат избор на пазара. Може да се прилага целогодишно, като е необходимо постоянство и последователност за постигане на дълготрайни резултати. С негова помощ се осигурява кръвоснабдяване на тъканите.


Антицелулитният масаж подпомага по-добрия метаболизъм на подкожната тъкан, което подпомага разграждането на излишните вещества. Извършва се с помощта на подходяща козметика. Препоръчва се комбинация на антицелулитен масаж с някоя от другите антицелулитни (апаратни) процедури за по-добър резултат. Обикновено масажът е с продължителност около 30 минути  и е добре да се прилага всеки ден или през ден, за да се получи по-бързо желаният ефект.


Обикновено първоначалният препоръчителен курс е от около 10-14 посещения, през 1-2 дни. След масажа е добре да останете в легнало положение без да се движите много, тъй като това би намалило ефекта от прецедурата. Хубаво е да приемете 200-500 грама вода или чай. Комбинацията между масажи и упражнения у дома дава по-бързи и по-добри резултати.


Важно е да знаем, че ефективността на масажа не зависи от болката, която може да изпитате по-време на процедурата. Наличието или отсъствието на силна болка не прави маниполацията повече или по-малко ефективна. В много случаи един курс на масажи не е достатъчен за постигане на желания резултат. Добре е да изчакате 2-3 седмици и да се започне нов курс. 


След антицелулитен масаж не е добре да има синини. Те представляват разкъсване не кръвоносни съдове, което забавя резултата от процедурите. Курсът на терапия се прекъсва до тяхното изчесване.