Брадавиците по лицето и тялото са доброкачествени образувания по кожата, които за разлика от невусите и фибромите, са заразни, тъй като се причиняват от така наречените човешки папиломни вируси (HPV). HPV инфектира повърхностните слоеве на кожата и предизвиква усилено делене на горните слоеве на кожата, което води до образуването на брадавици.

 

Могат да се формират навсякъде по тялото и са няколко вида:


 

  • Обикновени брадавици, които се срещат предимно по ръцете;
  • Плоски брадавици - типични за лицето и шията;
  • Плантарни брадавици - характерни за ходилата;
  • Островърхите кондиломи са особена форма на вирусните брадавици. При тях инфекцията най-често се предава по полов път, поради което характерни места за появявата им са половите органи, както и областта на ануса и устната кухина.

Не всеки досег с HPV води до развитие на брадавица, след първоначалния контакт с HPV може да минат няколко месеца преди да забележите брадавицата. Поради склонността им да се разпространяват, както и риска да заразите други хора, брадавиците е желателно да бъдат лекувани.

 

Има няколко възможности за тяхното лечение и премахване. 

 

  • Средства за употреба в домашни условия – спрейове, лепенки, кремове, които най-често съдържат салицилова киселина в различна концентрация. Недостатъкът е, че нерядко се оказват неефективни. 
  • Терапия с течен азот/криотерапия - представлява унищожаване на брадавицата чрез замразяване с втечнен при много ниска температура азот. Термичната травма води до образуване на мехур, който с времето засъхва и след няколко дни брадавицата се излющва и отпада.
  • Електрокоагулация -  метод, който основно се ползва при лечение на плоски брадавици.  Манипулацията се извършва с активен електрод под формата на игла или скалпел по преценка на лекаря, като се третира конкретна област чрез концентрация на електрическа енергия до достигането на определена температура. Това спомага за коагулация на съответната тъкан и отделянето ѝ от кожата. След електрокоагулация не се препоръчва излагането на третираните области на слънчева светлина, като е препоръюително да се използват слънцезащитни кремове с висок защитен фактор.
  • Имунотерапията е по-съвременен метод, който представлява локално приложение на имуномодулатор, който би трябвало да активира имунната система, за да може тя да се пребори с вирусния агент.
  • Най-съвременния метод, който може да помогне е лазерното отстраняване на кожни образувания с CO2 лазер. Процедурата се извършва след поставяне на местна упойка, което я прави абсолютно безболезнена. Периодът на възстановяване на кожата след лазерното отстраняване на кожните образувания е кратък. Обработената зона заздравява без белези. Лазерното отстраняване на кожните образувания е за момента най-добрата алтернатива за премахването на папиломи, кондиломи и някои видове невуси.

Брадавиците се отстраняват целогодишно, тъй като тяхната поява е вирусна и съществува опасност от разпространение.

 

Към първа част на материала - Есенно-зимния период - подходящ за премахване на кожни образувания | Puls.bg