Съществуват големи различия във видовете лазери за епилация, принципа на работа и лицата, които могат да извършват лазерна епилация. Ето и първото предимство на александритиния лазер GentleLase Pro, който е медицински и трябва да се оперира от медицинско лице, което да прецени параметрите, които да се зададе за работа. 


Дължината на вълната му е 755nm, поглъща се от меланина в косъма и това позволява достигането до целта, която е коренът на косъма. Ефективен е при фототипове от I до IV, като IV фототип се работи с повишено внимание. Лазерът не се прилага при по-тъмна кожа и при кожа с тен, затова при планиране на процедура трябва кожата трябва да е предпазена от лъчите на слънцето


Александритният лазер е ефективен при светли и тънки косми. Има най-кратка продължителност на импулса – 3 милисекунди, което е от значение за резултата от лазерната епилация. Импулсът е времето, за което светлината въздейства върху косъма. Плътният косъм с много меланин загрява бавно и бавно отделя топлина, за което е необходим по-дълъг импулс и обратно при един тънък и светъл косъм с малко меланин ще загрее бързо и по-бързо ще отдаде поетата енергия. Затова за крайния ефект трябва да се съобрази плътността на доставяната енергия и бързината на импулса. Единствено не се повлияват косъмчетата без пигмент. Преди първата процедура, както и при всяка следваща, трябва да се спазват определени изисквания – поне 2 седмици да не е излагана кожата на активно слънце, да не се посещава в това число и солариум, поне 3 седмици косъмчетата да не бъдат премахвани от корена, кожата да не се ексфолира преди и след лазерната епилация. Непосредствено преди процедурата кожата да е гладко избръсната. 


Процедурата е безболезнена, а на зоните с по-плътно и гъсто окосмяване може да има лек дискомфорт и да се усеща като боцкане. При извършването на лазерната епилация с този вид лазер не се използва контактен гел, а има вградено в накрайника охлаждащо устройство, което допринася за усещането по време на процедурата. Премахват се дори подкожни и обърнати косъмчета. Могат да се използват различни спотове за нагласяване на диаметъра на лъча, което е от значение за обработването на зоните от лицето – вежди, горна устна, скули и други. Това позволява по-голяма прецизност и по-добри резултати. 


Процедурата се извършва на определен интервал от време за различните зони. Препоръчително е периодът да се спазва за максимален ефект. Броят процедури, от които се нуждаят пациентите е индивидуален, но най-често между 6-8 процедури. Лазерна епилация не се извършва при бременни и кърмещи жени, не защото има доказан вреден ефект, а защото не се провеждат клинични изпитвания с тази група хора.