Безспорно е, че външният вид е първото нещо, което ни представя на околните и света. Всяка подробност в чертите ни допринася за цялостното излъчване и завършената визия. Ето защо дори едно малко несъвършенство като неправилна форма на ушите може да окаже влияние на самочувствието.
 
Отоклизис означава вродена или придобита в ранна детска възраст позиция на ушните миди, при която те са клепнали, или казано с други думи, „стърчат“. Това явление е много често срещано и нерядко е повод за притеснение у деца и възрастни. Истината обаче е, че благодарение на пластичната хирургия корекцията за постигане на идеална форма на ушите става само за няколко часа.
 
Процедурата за изправяне на ушите се нарича отопластика. Най-често се извършва при деца и тийнейджъри, но нерядко възрастни също се подлагат.
 
Отопластиката не е подходяща за деца под петгодишна възраст, тъй като ушните им миди тепърва предстои да растат и да се развиват.
 
Хората, подлагали се на такава операция, обикновено са доволни от постигнатия резултат, а самата интервенция може да се каже, че е безопасна. Въпреки тези факти трябва да отбележим, че операцията може да се окаже скъпа, а също да не забравяме, че както всяка друга операция, тази също крие рискове.
 
Планирането на процедурата започва в лекарския кабинет. 
При първото посещение при избрания пластичен хирург той следва:
  • Да разбере за настоящо и отминало здравно състояние на пациента, включително инфекции на ушите и приемани медикаменти.
  • Да извърши преглед, в който да установи големината, позицията и симетрията на ушните миди. Възможно е лекарят да направи снимки на ушите за сравнение преди и след операцията.
  • Да дискутира с пациента неговите очаквания и желани резултати след операцията. Лекарят трябва да направи така, че пациентът да е наясно с рисковете, които интервенцията крие.
 

Преди операцията е необходимо

  • Да спре тютюнопушенето - Тютюнопушенето намалява притокът на кръв към кожата, което може да доведе до забавено заздравяване на рани.
  • Да избягва конкретни медикаменти като аспирин, лекарства на билкова основа и други, които усилват кръвотечението.
  • Да организира денонощието си след операцията – трябва да се осигури постоянно наблюдение през  първите 24 часа.
 
Отопластиката може да бъде направена в болница или клиника за пластична хирургия.
 
Понякога процедурата са прави с местна упойка, която „замразява“ само мястото, което ще бъде оперирано, но по-често се прилага пълна упойка, при която пациентът се събужда след като всичко е приключило.
NEWS_MORE_BOX
 
 

По време на процедурата

Отопластичните техники са различни в зависимост от това какъв вид корекция е необходима. Специфичната техника, която ще избере хирургът,  определя местоположението на разрезите и последваните от тях белези.
 
Възможностите за разрез от хирургът са:
  • На гърба на ушите;
  • Във вътрешната гънка на ушите
 
След извършването на разрезите хирургът може да премахне излишните кожа и хрущял. След това ще намести хрущяла в правилната позиция и ще зашие с вътрешни шевове. За затварянето на разрезите ще бъдат използвани допълнителни шевове.
 
Обикновено процедурата трае около два астрономически часа.
 

След процедурата


След отопластиката на ушите се слагат превръзки, за да ги прикрепят и предпазват.
 
Възможно е да се усещат лек дискомфорт и сърбеж. Позволени са обезболяващи средства, въпреки че непоносимата болка не е нормален ефект от тази процедура, затова при такава следва да се потърси лекарска помощ.
 
Нужно е да се избягва натискът върху раните – желателно е да се спи само по гръб след операцията. Същото така се препоръчва носенето на ризи или блузи с широки деколтета.
 

Резултатите

Те са очевидни още след свалянето на превръзките. Резултатът е перманентен, а белезите обикновено са минимални и незабележими.