Поставянето на силиконови импланти изисква предварителен преглед и съобразяване на обема и формата в зависимост от ръста, предпочитанията и формата на гръдния кош. 


След като се извърши процедурата престоят в клиниката е едно денонощие. Обикновено се използват резорбируеми конци, с които не се налага тяхното сваляне. Появяват се отоци, които отминават за около 2 седмици. Могат да се усещат следоперативни болки, дискомфорт и напрежение. Предписват се болкоуспокояващи и антибиотик, които се приемат перорално. Налага се носенето на еластичен сутиен в рамките на два месеца.

 


Масажирането на гърдите намалява риска от контрактури и предотвратява бързото отпускане на гърдите. След операцията не трябва да се вдига тежко, да не се разтяга зоната, за да може да се възстановят напълно тъканите и мускулите в областта на гърдите. Излгането на слънце и солариум не е препоръчително през първите месеци. Пациентите могат да се върнат на работа след една – две седмици, а спортуването трябва да се избягва за месец.


Медицинските изделия като всяко промишлено изделие имат срок, в който могат да бъдат използвани. Повечето компании, които произвеждат силиконови гръдни импланти, препоръчват смяна на имплантите на всеки десет години, но поради иновациите все повече компании заявяват, че ако не създават никакви проблеми, може да не се подменят. Някои от тези компании споменават за условна доживотна гаранция на изделията.


Резултатът от процедурата е добър и дълготраен. При подмускулното поставяне на имплантите гърдите се оформят до 6-ия месец. Първоночално имплантите стоят по-нависоко, но постепенно, с отпускането на гръдния мускул, слизат надолу и заемат окончателно своята позиция. 


Всички хирургични намеси носят риск и пластичната хирургия не прави изключение. Същестуват стандартните за всяка хирургична операция рискове като инфекция и кръвоизлив - хематом. За да се предотврати появата на инфекция, след операцията е препоръчително да се пие една седмица антибиотик. Ако инфекцията проникне в джоба, имплантът трябва да се свали.


При увеличаването на гърди съществуват различни видове рискове: такива от капсулна контрактура –задебеляване и свиване на естествената капсула, която се образува около импланта.

 

Ако се извършва повторна операция, при която имплантът се изважда, капсулата се нарязва, премахва се частично, след което имплантът се поставя обратно в джоба в рамките на същата операция. Много редки усложнения са:  свличане на импланта под гръдната гънка или образуването на двойна гърда, когато ръбът на имплантът образува втора гънка под естествената за гърдата; симмастия, при която джобовете се сливат и имплантите се долепват един до друг; промяна чувствителността на зърната; руптура на импланта. Всички тези усложнения са сведени да минимум при правилно изпълнена оперативна техника.