Терапията с кръвна плазма е подход в естетиката за постигане на траен резулатат при предприемане на разкрасителни процедури. Чрез плазмотерапията се постига подмладяване, оздравяване и подобряване на цялостния вид на кожата на лицето, както и на други третирани области. (Към първа част на материала)


В дерматологията използването на кръвната плазма за подмладяване се нарича плазмолифтинг. Той се използва за оздравяване, регенериране и разкрасяване на кожата на лицето, шията, деколтето, ръцете и др. Методът се прилага и по скалпа за забавяне на оредяването на косата.


Механизмът на действие на плазмолифтинга се основава на съдържащите се в кръвната плазма биологично активни вещества (протеини, аминокиселини, витамини, минерали, хормони, ензими, глюкоза, липиди). При инжектирането на плазмата се освобождават растежни фактори, стимулиращи клетъчния растеж, размножаване и възстановяване. Резултатът е преструктуриране на старите колагенови и еластични влакна и изграждането на нови; производство на хиалуронова киселина; нормализиране на тъканното дишане; стимулиране на образуването на нови клетки и междуклетъчно вещество. Възможно е да се формират нови кръвоносни съдове и съответно да се подобри микроциркулацията. Методът води до изграждане на нова, изцяло подмладена и здрава тъкан.

 

Постигнатите резултати се изразяват в изравняване на тена, изчезване на пигментациите, изглаждане на бръчките, регулация на мастната секреция. Това се дължи на факта, че клетките нормализират своя метаболизъм. След плазмолифтинга лицето придобива отпочинал и подмладен вид. 


Процедурата плазмолифтинг отнема до около час като преминава през няколко етапа. Първо се взема венозна кръв от пациента в стерилна вакуумна епруветка. След това тя се центрофугира, като по този начин се отделя кръвната плазма от клетъчната маса. Със стерилна спринцовка се изтегля плазмата и се инжектира в третираната област. Въвежда се в повърхностните, средно дълбоките или дълбоките слоеве на кожата със серия от микроинжекции.


Плазмотерапията се използва за подобряване на вида и текстурата  на кожата, за решаване на проблема с тъмните кръгове около очите, за намаляване на бръчките и фините набраздявания. Пигментациите и белезите (от акне, от лазерно лечение) също се повлияват от плазмотерапия. Методът се прилага успешно и при лечение на косопад.


Какво да очакваме от процедурата и как да се подготвим за нея, очаквайте в следващата статия.