Инфузионните терапии представляват коктейли с активни вещества, които се въвеждат интравенозно и могат да бъдат наречени също интравенозни бустери. Приложението им се изразява в бързото доставяне в кръвообращението на различни комбинации от витамини, антиоксиданти, аминокиселини и микроелементи в зависимост от проблема и резултатът, който се цели да се постигне.


Ефектите на стареене могат да се забавят и кожата да изглежда видимо по-млада и свежа с помощта на антиоксидантна терапия. Тези бустери помагат за забавяне на метаболитните промени, които засягат външния вид на кожата. Всяка доза съдържа най-важните антиоксиданти и един от тях е глутатион, който се бори с последствията от стареенето. Подобрява външния вид на кожата, косата и ноктите, клетките се възстановяват по-бързо, а тялото се детоксикира. За по-добри резултати антиоксидатният бустер може да бъде обогатен с витамин С.


Съществува комбинирана процедура, която съчетава детоксикиращ коктейл от витамини, антиоксиданти и антиейдж формула. С тази процедура се постига възстановяване на хидратацията, доставка на необходимите минерали и витамини, укрепване на имунната система, зареждане с енергия, подмладяване на кожата и предпазване от ефектите на свободните радикали. Инфузионните терапии могат да бъдат обогатени на витамини В12, D, C, коензим Q10 и други, в зависимост от ефекта, който трябва да се постигне.Чрез интравенозните терапии богати на антиоксиданти се засилва имунният отговор, като се унищожават свободните радикали и се укрепват клетъчните стени. Облекчават се състояния като настинка, грип, синдром на хронична умора, хепатит, ПМС и други. Директната инфузия в кръвоносната система помага също така да се хидратира организма след тренировка, но също така да доставят и електролитите и минералите, които са необходими, за възстановяването на тялото. Хидратиращите ефекти не са само за спортисти, но и за хора след слънчеви изгаряния и дехидратация, като се спомага за възвръщането на нормалния хидробаланс. Таблетираните витамини често водят до странични ефекти. Интравенозната терапия избягва този проблем, тъй като не преминава през храносмилателната система.


За извършването на процедурата не е необходима специална подготовка. Осъществява се в клиника, като се поставя венозен път и се подготвя комбинация от вещества в зависимост от търсения резултат. Коктейлът се приготвя непосредствено преди прилагането му поради факта, че някои от компонентите са много чувствителни и нетрайни. След това се извършва самата процедура по вливане, която е с продължителност около час. Няколко минути след края на процедурата пациентът може да си отиде вкъщи. Интравенозните терапии не се прилагат при пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност, при хора със сърдечно-съдови заболявания или тежки алергии.

 

По време на интравенозната терапия организмът получава големи количества вещества във вид готов за употреба. Първо с тях се насища кръвната плазма, а след това чрез кръвния ток те достигат до всички тъкани и клетки. Навлизайки в клетката, те се включват в метаболизма и го подобряват. 


Действието на бустерите се наблюдава веднага след процедурата. Първо настъпва клетъчна хидратация. След това започва да се разгръща ефектът на другите компоненти. Повечето компоненти имат бърз ефект и водят до повишаване на енергията на организма. Други имат по-бавен ефект, който се разгръща във времето и се проявява след месец и след извършването няколко процедури. Всичко зависи от формулата, която е избрана. Продължителността също е различна от няколко седмици до половин година.