Известни са много методи за премахване на нежеланото окосмяване по лицето и тялото. Могат да се степенуват по болезненост, сложност на изпълнение, време, което е необходимо да се отделя и специалисти с необходимата квалификация, които могат да ги прилагат.


Окосмяването по лицето се характеризира с някои особености. Те са свързани с активността при растежа на космите, гъстотата им и причината за тяхната поява. 


По-обилни окосмяване в зоната на лицето при жените може да бъде провокирано от хормонални проблеми и наследственост. Интересно е, че когато се отскубнат косми във фаза на растеж, то клетките в космения фоликул бързо се организират и образуват нов косъм, което води до сгъстяване на окосмяването в дадена зона.Повечето косми по лицето са във фаза на активен растеж. При механично премахване на такива косми (отскубване), това води до сгъстяването им. По тази причина в лицевата зона не се препоръчват тези методи за обескосмяване - кола маска, отскубване с пинсета или епилатор.


Най-ефективните процедури за трайно премахване на нежеланото окосмяване по лицето са лазерната и фотоепилацията. Общото между двата метода е, че се използва светлина с определена дължина на вълната, чрез която се повлияват космените фоликули.


При фотоепилацията има няколко необходими условия за успех на процедурата. Космите трябва да бъдат тъмни, при по-светло окосмяване успехът не е сигурен. В същото време е важно кожата да бъде светла. Не се предприемат процедури през топлия сезон, тъй като кожата придобива тен и ефективността на фотоепилацията намалява. Третото важно условие е да бъде подбрана подходяща дължина на вълната на излъчнваната светлина. При липса на ефект до четвъртата процедура е добре да се потърси мнение и опит от друг специалист.


Намаляване на окосмяването се наблюдава още след първата процедура, а изчезването му обикновено изисква 8-10 процедури. В същото време няма възрастови ограничения за прилагане на фотоепилация, тъй като е безвредна процедура. Най-подходящо и ефективно е третирането на окосмяването да започне през пубертета.


Лазерната епилация има подобни условия за изпълнение като фотоепилацията. Разработени са много видове лазери, с различна мощност, така че да бъдат ефективни при различни типове кожа и различно по цвят окосмяване. Необходимо е да се доверчваме на доказани специалисти в областта (дерматолози).


Други методи за дълготрайно обезкосмяване са електролиза и дермапланинг. При електролизата се използва електрически ток за унищожаване на клетките на осмения фоликул и перманентно премахване на окосмяването. 


Дермапланингът е метод, при който хирургично се премахват косми със скалпел. Извършва се безболезнено и е подходящо при упорити, както и подкожни косми.