Плазмотерапия, плазмолифтинг, вампирски лифтинг представлява всъщност мезотерапия със собствена плазма. Това е фин начин за подмладяване на кожата, като я прави по-плътна, еластична и стегната. Процедурата изравнява тена и премахва фините бръчици. Методът се базира на тромбоцитите, които са малки клетки, съдържащи множество растежни фактори, необходими за възстановителните процеси в организма. 

 

Какво представлява плазмотерапията?


Взима се 8-9 мл венозна кръв от пациента, след което се центрофугира и кръвните елементи се отделят от течната съставка. Получената плазма - PRP (platelets reach plasma) е богата на тромбоцити. Въвежда се в повърхностните, средно дълбоките или дълбоките слоеве на кожата със серия от микроинжекции. 

 

Кога се прилага PRP-терапията?

Приложението на PRP се базира на факта, че растежните фактори, освободени от тромбоцитите, повишават производството на колаген и еластин, стимулират миграцията, деленето и диференцирането на множество клетки, производство на хиалуронова киселина, нормализиране на тъканното дишане, стимулиране на образуването на нови клетки и междуклетъчно вещество. Възможно е да се формират нови кръвоносни съдове и да се подобри микроциркулацията. Основните насоки за използване на метода са: 

 

  • При остеоартрит и дегенеративно ставни заболявания; 
  • При хронични тендинози;
  • При различни спортни травми;
  • При псевдоартрози за стимулиране на костното срастване и съкращаване на сроковете на оздравяване, като допълнение към основното лечение и др.

 

Плазмотерапията се прилага при пациенти от всички възрастови групи, при които се наблюдават първи признаци на стареене на кожата. Подходяща е за хора с алергии и не се налага специална подготовка. 

 

За постигане на видими резултати са нужни три последователни терапии през 4-6 седмици. За поддържане на ефекта се препоръчва по една поддържаща процедура през 6-12 месеца.

 

След манипулацията може да има зачервяване и лека оточност в обработваната зона, които изчезват до няколко часа. В отделни случаи на местата на убожданията и приложението на плазмата се образуват синини, но те избледняват в рамките на седмица.

 

Не е препоръчително да се прилага процедурата при различни кръвни заболявания (анемия, тромбоцитопения, нарушения в кръвосъсирването и др.), лечение с антикоагуланти или кортикостероиди, активни инфекциозни заболявания и злокачествени заболявания с различен произход.