Плазмолифтингът е предпочитана процедура, поради факта, че се използва само собствена кръв за постигане на желан естетичен резултат. Както всяка една козметична манипулация той има своите предимства, индикации и контраиндикации за приложение.


Предимствата на плазмотерапията са много. Тя се прилага успешно при пациенти от всички възрастови групи (20-70+), при които се наблюдават първи признаци за стареене на кожата. Подходяща е за хора с алергии, тъй като се прилага само собствена тъкан (вид автотрансплантация). По ред причини плазмолифтингът е максимално сигурен и щадящ метод.


Плазмотерапията е предпочитана процедура и поради факта, че тя се комбинира отлично с химически пилинги, филъри, ботокс, лазерни терапии, радиовълнов лифтинг и др. В същото време не се налага специална подготовка на кожата. Единственото изискване е седмица преди манипулацията да се ограничи прекомерната консумация на мазна и пикантна храна, и приема на алкохол, а 2 дни преди и след терапията да не се пие ацетилсалицилова киселина (аспирин).Процедурата е кратка – около 45 минути. Необходимият брой манипулации са 4-6, но броят им може да варира. Тъй като плазмотерапията има различни области на приложение има случаи, в които е достатъчна дори една процедура. Може да се направи курс от 3 процедури през 1 месец. Според състоянието на кожата се преценява поддържащ интервал от процедури за максимален и сигурен резултат, без нежелани ефекти. Най-често използваният поддържащ интервал е между 6 и 12 месеца. Резултатите настъпват постепенно и стават видими около 14 дни след началото на терапията. Пълният резултат се разгръща след около месец.


За подготовка преди плазмотерапията се препоръчва няколко дни преди процедурата да се избягва директното излагане на слънце, да се прочисти тялото от токсини, да не се приема алкохол. Два дни преди и след процедурата да не се приемат препарати, които разреждат кръвта или кръвосъсирващи.


Контраиндикация за извършване на плазмолифтинг е наличието на остър възпалителен процес, както и злокачествени заболявания, независимо от техния произход. Различни кръвни заболявания (анемия, тромбоцитопения, нарушения в кръвосъсирването и др.) не позволяват извършване на процедурата, тъй като кръвта се използва като източник на необходимите за терапията вещества. Лечението с антикоагуланти или кортикостероиди също е контраиндикация за плазмотерапия.


Нежеланите реакции са предимно локални и са свързани със зачервяване и лека оточност в обработваната зона, които изчезват до няколко часа. В отделни случаи на местата на убожданията и приложението на плазмата се образуват синини, но те избледняват в рамките на седмица.