Скин бустери

Скинбустерите постепенно хидратират кожата в дълбочина и подобряват еластичните ѝ свойства. Могат да се използват при жени и мъже, като зоните на третиране обхващат кожата на лицето, устните, шията, деколтето и ръцете.


Преди започване на процедурата мястото на инжектирането може да се обезболи локално с анестетик под формата на крем. Чрез фина игла продуктът се депонира на ниво дерма с цел хидратация  на кожата и корекция на бръчки. Ефектът е видим непосредствено след извършването ѝ. След процедурата е възможно да изпитате лек дискомфорт като зачервяване, сърбеж, чувствителност или синини на мястото на инжектиране, които обикновено изчезват за 1-2 дни.Обикновено се налага прилагането на 3-5 процедури, като ефектът се задържа около половин година. Скинбустерите намират приложение в комбинация с филъри, мезотерапия, ботокс и др.


Ботокс 

Прилагането на ботулиновия токсин (ботокс) е нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на лицето (чело, около очите, междувеждието) и някои други негови области. Той е невротоксин от бактерията Clostridium Botulinum.


При инжектиране на ботулинов токсин в областта на лицевите мускули настъпва невъзможност за волево свиване на мускулите на лицето, като резултат на обратимо блокиране на нервните импулси към мускулите. Ботоксът се инжектира само в динамичните бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите и при изразяване на различни емоции – радост, гняв, учудване. Пример за такива са: хоризонтални бръчки на челото, гневна бръчка между веждите, бръчки около очите „пачи крак“, бръчки на шията и деколтето. 


Преди процедурата се преценява дали пациентът е на подходяща възраст за инжектиране на ботулинов токсин. Зоната, която ще се третира може да бъде обезболена с нанасяне на обезболяващ крем и лицето се разчертава и отбелязва с точки, на които трябва да се инжектира ботулиновият токсин. По този начин релаксира съответната мускулна група и се постига максимален ефект. Невротоксинът блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно.


След процедурата не трябва да се масажират и натискат инжектираните места, през първите 4 часа не бива да се лежи или главата да се навежда. В следващите поне 72 часа не трябва да се прилагат козметични продукти и процедури, нито да се консумира алкохол. Продължителността на ефекта е в зависимост от типа мускулатура, ефектът обикновено продължава от 4 до 6 месеца. При всяка следваща апликация действието е 1 година. 


Филъри

Дермалните филъри могат да бъдат използвани като нехирургичен метод за изглаждане на бръчки, хлътвания, запълване на торбички под очите, за оформяне на скулите, за увеличаване обема на устните и тяхното контуриране, за изглаждане на белезите.


Съществуват две големи групи дермални филъри – натурални и синтетични. Филърите, съставени от натурални продукти – предимно хиалуронова киселина, крият много по-малък риск от причиняване на алергична реакция. Ефектът е незабавен, като продължителността е от половин до една година. С времето хиалуроновата киселина се разгражда в организма и затова е необходимо да се прави поддръжка. 


Преди поставянето на филър се изисква консултация с дерматолог, който преценява необходимото количество и дълбочината на приложение, за да бъде постигнат търсеният резултат. След това се пристъпва към нанасяне на обезболяващ крем, след което следва същината на процедурата – инжектирането на дермалния филър.

 

Продължителността варира около няколко минути в зависимост от количеството зони, които се третират. След манипулацията ефектът се вижда мигновено като може да има синини и оток в мястото на инжектиране, които отшумяват за няколко дни. Пациентите се връщат към ежедневието си, без да е необходим период на възстановяване. 


В случаите, когато филърите не са достатъчни за дадена корекция могат да бъдат комбинирани с приложение на ботокс, извършване на пилинг и лазерни процедури за най-добър резултат. 


Мезотерапия

Мезотерапията може да се извършва на пациенти на всяка възраст. В годините на пубертета се използва при борба с акне или белези от него. След 20-годишна възраст може да се започне провеждането на такъв тип процедура с цел хидратация на кожата, борба с пигментацията и най-ранните признаци на фотостареене. 


Манипулацията е почти безболезнена и предизвика лек дискомфорт. По време на процедурата може да се използва локален анестетик. Мезотерапията за лице е минимално инвазивна процедура и чрез многократни убождания се въвежда комплекс от полезни минерали и аминокиселини, които се доставят в мезодермата. На мястото на убождането се образува лека подутина (папула), която изчезва напълно в рамките на ден. Резултатът е уплътняване, подобряване еластичността и вида на кожата, изглаждане на финните бръчки. Кожата на лицето изглежда по-млада и свежа. 


Времетраенето на процедурата е около 20-30 минути, в зависимост от зоната, която се обработва. Процедурата подобрява кръвообращението, засилване обмяната на веществата, възвръща еластичността на кожата, чрез стимулиране производството на еластин и колаген, ефективно я подмладява. Възможни са нежелани реакции като зачервяване и лек оток в третираната зона, сърбеж, парене, които изчезват в рамките от няколко часа до 1-2 дни. 


Противопоказания за извършването на процедурите са бременност и кърмене, инфекции в третираната зона, алергии към определени съставки. В зависимост от състоянието на кожата и съответния проблем, дерматологът преценява какви вещества са най-подходящи за въвеждане и какви видове процедури да се съчетаят за естествен и красив вид на кожата.