Пигментните петна се получават в следствие на натрупване на меланин в кожата, което води до потъмняване на определени области на лицето и тялото. Откриват се по-често на части от тялото, които се излагат на пряка слънчева светлина. По-тъмни са на цвят части от кожата и могат да бъдат различни по размер и форма. Появяват се с напредване на възрастта, след тежки форми на акне, по време на бременност, при нараняване или изгаряне на кожата, при хормонален дисбаланс. 


Съществуват няколко различни метода за премахване на пигментни петна. Борбата с тях включва избелващи кремове, пилинги и различни апаратни процедури.


Микродермабразио


Това е неинвазивен метод за подмладяване на кожата чрез механично ексфолииране на повърхностните слоеве мъртви клетки. Чрез него бързо се постига равномерен тен на кожата. Третират се повърхностни линии и бръчки, слънчево увредена кожа и повърхностните пигментации. Микродермабразиото не се препоръчва при кожни състояния като розацея, активно слънчево изгаряне, херпес, лупус, открити рани, псориазис и  възпалено акне.


IPL фотоподмладяване

Методът е неинвазивен и сравнително безболезнен и бърз. Светлината, която се излъчва от апарата се поглъща от специфични структури - хромофори и се трансформира в топлина. При този процес настъпва избирателно разрушаване на пигментни петна. Част от лъчите достигат дермата, стимулират фибробластите да произвеждат повече нов и здрав колаген. С една процедура едновременно се въздейства върху няколко естетични проблема. Крайният резултат е равномерен и сияен тен и изгладен релеф. Необходими са поне 4 процедури. Не се прилага при бременност, кърмене и възпалена кожа. 


Химичен пилинг

Химичните пилинги премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата, като се стимулира нейното обновяването. Настъпва изглаждане на релефа, свиване на порите, както и премахване на различни хиперпигментации. Различните видове химичен пилинг се бори със специфичен проблем. Общото е нанасянето на субстанция върху лицето, която разрушават връзката между повърхностните клетки. Има три основни вида химичен пилинг. Повърхностни пилинги, които използват слаби киселини за леко ексфолиране. Този пилинг прониква само в най-външния слой на кожата и няма възстановителен период. Среден пилинг, който използва трихлороцетна или гликолова киселина, за достигане до външния и средния слой. Това го прави по-ефективен за премахване на увредените клетки. Дълбок пилинг, при който се използва фенол и трихлорооцетна киселина. При него се постига пълно проникване в средния слой на кожата за отстраняване на увредените кожни клетки. Периода на възстановяване е различен в зависимост от вида пилинг. 


Мезотерапия

Mезотерапията се използва за прилагане на избелващи агенти като глутатион и витамин C директно в дермата. Преди извършване на процедурата се нанася локална упойка под формата на крем. Активните вещества се инжектират директно в проблемната зона. Въздейства на нивото на меланоцитите, като намалява производството на меланин и същевременно ексфолира повърхностните слоеве на кожата, което води до премахване на повърхностните клетки, натрупали с пигменти. Броят на терапиите може да варира, а честотата зависи от вида на въвежданите продукти. Противопоказания за извършването ѝ са бременност, кърмене, инфекции в областта и алергии към някои от съставките.