Растежът на космения фоликул при физиологични условия се изразява в три фази. Анаген фаза, която обхваща 85% от косата – по време на тази фаза от космения фоликул израства космено стъбло. Катаген фаза, при която настъпва дегенерация и клетките на космената луковица преминават в апоптоза. Телоген фаза, при която мъртвите косми падат избутани от нов косъм, навлизащ в друга анаген фаза. Когато съотношението е нарушено е предпоставка за поява на косопад (отпадане на повече от 100 косъм дневно) или алопеция (видима загуба на косми обикновено под формата на кръг). Причините за косопада могат да са хормонален дисбаланс, прекарани инфекции, начин на живот, прием на медикаменти, химиотерапия, след бременност и други. 


За предотвратяване на косопад или при вече възникнал такъв може да се прилагат следните инжекционни процедури – плазмотерапия, мезотерапия и филър за коса. Плазмотерапията е процедура, при която се инжектира в скалпа автоложна плазма, богата на тромбоцити, които отделят растежни фактори. Те стимулират метаболизма на космения фоликул, при инжектирането им в скалпа. Допринасят за заздравяването и стимулирането на растежа на косата. Процедурата е подходяща за мъжкия и женски пол.


В началото на процедурата се взима венозна кръв от пациента, след което взетата кръв се центрофугира. Отделената плазма се изтегля и чрез малка игла се инжектира в скалпа на пациента. Процедурата отнема около час. Препоръчително е да се направят от 3 до 5 процедури през интервал от 3-4 седмици. При процедурата е избегната възможността от алергични реакции поради използването на собствена плазма, има благоприятно влияние върху мастните жлези и наличието на пърхот. Мезотерапията е мощен метод за въздействие върху растежа на косата. Инжектираните в мезодермата минерали, витамини, аминокиселини и коензими, влияят върху голям спектър от симптоми. Доставят се необходимите субстанции точно, където има нужда от тях и ефективно подобряват кръвообращението, стимулират растежа и спират загубата на коса. За видим ефект обикновено са необходими между 3 и 5 процедури, през интервал 3-4 седмици. 


Прилагане на филър при косопад – съдържа естествени биопептиди, които се доставят трандермално в космения фоликул и постепенно се освобождават. Молекулите на кръстосано свързаната хиалуронова киселина подпомагат съединителната тъкан, хидратират скалпа и ускоряват процеса на ревитализация на космените фоликули. Ускоряват растежа на косата и спират падането. Прилага се при мултифокална, дифузна и андрогенна алопеция. След инжектиране активните съставки продължават да действат 2 месеца след терапията. Необходими са около 3 процедури.


След извършването на някоя от процедурите не се препоръчва посещение на сауни, басейни, взимането на душ веднага след процедурата с цел предпазване от инфекции. Не се прилагат по време на бременност, кърмене, активни раздразнения в зоната на третиране, автоимунни и онкологични заболявания.