Процедурата с мезоконци служи за подобряване вида на кожата, стягане и подмладяване. Може да бъде приложена на лицето, шията, корема, бедрата, гърдите и ръцете. Избраните зони могат да бъдат „армирани”, опънати и подобрени като обем и контур чрез резорбируеми мезоконци със специална структура. Третираните зони видимо се стягат, имат подобрена еластичност и тургур, трансформирани са, но без да изменят драстично първоначалната структура. Процедурата е подходяща при бръчки тип "пачи крак“, торбички под очите, скулите, горната и долната устна. Впечатляващи резултати се постигат в зоните по бузите и линията на челюстта - за въстановяване и оформяне на лицевия контур.


Конците за неоперативен лифтинг на лице и тяло са създадени преди повече от 20 години от д-р Марлен Суламанидзе. Освен техен изобретател той е и първият естетичен лекар, който ги прилага в практиката си. Лифтингът чрез мезоконци не замества напълно оперативния лифтинг, но дава по-бързи, по-предвидими и по-безболезнени резултати. Методът служи за повдигане на тъканите чрез затягане. Директно се стимулира образуването на колаген и се намалява отпускането на кожата в зоните, които показват настъпването на зрялата възраст. Идеята на прилагането на конците е да се активира образуването на колаген от самата кожа, а не да бъде "мързелив" метод.


Мезоконците се вкарват в кожата по специална методика така, че да създадат мрежа в епидермалния ѝ слой. Процедурата има за цел тъканите да бъдат повдигнати и изгладени. Използват се повдигащи 100% биорезорбируеми мезоконци. Предимството на резорбиращите се конци е пълното им усвояване от организма. Това е гаранция, че те няма да създадат необратими ефекти в кожната тъкан. Видовете конци, които се използват при процедурата са седем, в зависимост от формата и материала. Всеки тип конец има различни свойства и се използва за получаване на различен резултат, в зависимост от нуждите и състоянието на кожата. Има конци за стимулиране на повече колаген, конци за по-голямо повдигане (лифтинг ефект), за дълбоки бръчки и т.н. Комбинацията от конци за всеки отделен пациент се избира от лекаря, в зависимост от проблема и желаната трансформация, защото всеки пациент е с индивидуален проблем.При неоперативния лифтинг с конци не се изисква употребата на упойка. Понякога при по-дълбоко приложение на конците в областта на лицето може да се използва стоматологична упойка. Процедурата продължава от 30 до 45 минути, в зависимост от зоните, които се третират и броя на конците, които е нужно да се поставят. Веднага след процедурата се усеща леко дразнене на входните точки, през които в кожата са вкарани мезо-конците. 


Първите 20-30% от планирания краен резултат стават видими веднага след процедурата. През следващите 2-3 седмици положителната промяна се развива, като разгърнатият ефект от процедурата е 100 % видим след 3 месеца. Пълната абсорбция на конците настъпва след 6-8 месеца и при последователно повтаряне на процедурата, за 2-3 пъти ефектът на новообразувалата се мрежа от колаген се наблюдава в продължение на 18-24 месеца.


Мезоконците могат да се комбинират с други естетични процедури в областта на лицето и тялото. Задължително е внимателно планиране заедно със специалиста, който ще извършва манипулациите.


Традиционните инжекционни терапии за лице с ботокс и хиалуронови филъри за попълване на бръчки, се съчетават с мезоконци. Ботокс може да се инжектира десет дни по-рано или след конците, а хиалуронова киселина се инжектира най-малко един месец по-късно, така че конците да осигурят възможност за отпускане на кожата в зоната на челюстта и да не се създават предпоставки за лоши резултати. Когато конците се прилагат в класическите области за приложение на ботокс - като челото или бръчките "пачи крак", ефектите на ботокса се засилват и удължават във времето.


Всички процедури, стимулиращи колагена, като лазер, терапия със светлина и пилинг помагат за получаване на по-добри резулати, ако са извършени в правилна комбинация. Основно се прави и комбинация с автоложна клетъчна терапия, като тя може да се приложи от 15 до 30 дни преди или по време процедурата с мезоконци. Плазмолифтингът също може да се съчетае с прилагането на мезоконци.

 

При интерес за прилагането на мезоконци и техния лифтинг ефект, следете следшащите статии.